Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » PFAS på brandstationer i Umeå

PFAS på brandstationer i Umeå

av Roger Andersson
2023-12-12
i Nyheter
PFAS har påträffats vid undersökningar på brandstationerna i Umeå och Holmsund

PFAS har påträffats vid undersökningar på brandstationerna i Umeå och Holmsund. Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd bedömer att föroreningarna inte innebär någon omedelbar risk för människors hälsa. Fler undersökningar krävs dock för att fördjupa riskbedömningen och få en tydligare bild av om och hur föroreningarna sprids.

Du kanske också vill läsa

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

Housegard lanserar sina första EPD:er

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

Runt om i landet har man hittat höga halter av PFAS i grundvatten som har förorenats av brandsläckningsskum från övningsplatser för räddningstjänsten. På brandstationerna i Umeå och Holmsund finns ytor som har använts för att öva med släckskum. Räddningstjänstens undersökningar visar nu att det förekommer PFAS på båda brandstationerna, både i jorden och i grundvattnet.

-Utifrån det vi vet just nu bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för människors hälsa. Det innebär ingen risk att arbeta och vistas på stationerna. Det finns inte heller några vattentäkter eller enskilda vattenbrunnar i brandstationernas närområde och därför har vi inte skäl att misstänka att PFAS från brandstationerna ska hamna i dricksvattnet, säger Isabelle Lindfors, miljöinspektör, miljö- och hälsoskydd, Umeå kommun.

PFOS är en mindre grupp PFAS-ämnen som tidigare har använts i brandsläckningsskum, men är förbjudna sedan 2008. När förbudet kom togs skummet ur drift och tankarna på brandstationerna sanerades. Sedan 2021 används inte heller skum med övriga PFAS-ämnen.

– Eftersom vi vet att PFAS är svårt att bryta ner i naturen har vi valt att sluta använda det, även fast det inte finns något totalförbud än. Skum innehållande PFAS var något som många räddningstjänster använde förut. Nu bedömer vi att det finns andra alternativ som fungerar tillfredställande, både andra skum och släckmetoder, säger Anders Jonsson, räddningschef, Umeåregionens brandförsvar.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu förelagt Umeåregionens brandförsvar att göra fördjupade undersökningar för att ta reda på om och hur PFAS sprids till andra områden, vilka risker det i så fall kan innebära och vilka åtgärder som krävs för att minska spridningen.

– Föroreningarna innebär inte någon omedelbar hälsorisk för människor, men det är viktigt att förhindra att ämnena sprids vidare med grundvattnet, så någon typ av åtgärder kommer sannolikt att krävas, säger Isabelle Lindfors.

Dela2Dela
Roger Andersson

Roger Andersson

Rekommenderad läsning!

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Lärdomar från Ukrainas räddningstjänst – kroppsskydd, hjälmar och vardag i krigets betonglandskap.

Räddningstjänst i Ukraina drabbas av konsekvenserna av kriget på många sätt. MSB har gjort flera besök i Ukraina och tar löpande hem viktiga lärdomar. Bland annat har arbetet...

Läs mer

Housegard lanserar sina första EPD:er

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Housegard lanserar EPD:er för PFAS-fria pulverbrandsläckare – ett steg mot full transparens i hållbarhetskedjan.

GPBM Nordic AB, ägare till Housegard och CGS, har släppt sina första tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer (EPD) för pulverbrandsläckare. Det markerar en klar fördjupning i företagets hållbarhetsstrategi.EPD‑dokumenten täcker hela livscykeln:...

Läs mer

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Civila insatspersoner ska stärka Sveriges krisberedskap – men bara om frivilligheten får växa med ansvarsglädje.

Civila insatspersoner kan bli en bärande del av Sveriges civilförsvar – men bara om frivilligheten får växa på egna villkor. Sverige behöver fler personer som kan agera vid...

Läs mer

Brandrapporten diskuterad i Almedalen: AI kan bli nyckel till rätt åtgärder

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Fotograf: Liza Simonsson, Säkerhetsarenan

Brandskyddsföreningens årliga brandrapport diskuterades på ett seminarium i Almedalen i dag. Paneldeltagarna var försiktigt positiva till utvecklingen – med en gemensam förhoppning om att framtidens brandsäkerhetsarbete kan styras...

Läs mer

Kanadensisk skogsbrandrök når Europa

av Pernilla Fredholm
2025-06-25
0
BILD: ctif.org

Skogsbrandsäsongen i Kanada har dragit igång med kraft, och nu har röken från bränder i Manitoba och Saskatchewan färdats hela vägen över Atlanten och nått Europa. Det rapporterar...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start