Statens haverikommission (SKH) har nu utrett Oceana-branden i Göteborg förra året. Utredningen visar på brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet på byggarbetsplatsen där branden uppstod.
På morgonen den 12 februari 2024 startade en omfattande brand på den blivande vattenvärlden Liseberg Oceana. Den aktuella morgonen pågick flera olika arbeten på byggarbetsplatsen. Branden startade under en elmuffsvetsning av ett plaströr kopplat till vattenrutschkanan ”Serpent”. På grund av bristande kunskap om riskerna med arbetet, utförandet och planeringen, överhettades röret och fattade eld. Branden spred sig snabbt, och en brandgasexplosion inträffade som medförde stora skador på byggnaden. En person omkom i samband med branden, och flera skadades lindrigt.
Utredningen visar att det funnits brister i efterlevnaden, kontrollen och uppföljningen av fastställda processer, regler och rutiner på byggarbetsplatsen för Liseberg Oceana. Endast hälften av de 20 anställda på det kanadensiska bolaget Whitewater, som utförde elmuffsvetsningen, hade genomgått NCC:s kravutbildning för att vara på Oceana-bygget.
Som en följd av utredningen har SHK lämnat flera rekommendationer till berörda parter, inklusive Arbetsmiljöverket, Liseberg, byggföretaget NCC och tillverkningsföretaget Whitewater, för att utveckla och förbättra sitt säkerhetsarbete. Liseberg har uttryckt att de tar säkerhetsrekommendationerna på stort allvar och att de redan har infört en stor del av dessa rekommendationer.
Reaktioner på rapporten har betonat vikten av att stärka säkerhetskulturen inom byggbranschen. Brandskyddsföreningen har lyft fram vikten av systematiskt brandskyddsarbete på byggarbetsplats.
– Byggprojekt är särskilt sårbara i slutskedet då mycket resurser har investerats och det mesta är på plats, men alla skyddssystem kanske inte är driftsatta ännu. Det kan handla om brandcellsgränser, sprinklersystem eller brandlarm, säger Brandskyddsföreningens expert Lars Brodin.
När det gäller själva elmuffsvetsningen (även kallad elektrosvetsning), är det en teknik som används för att sammanfoga rör och andra komponenter, vanligtvis av plastmaterial som polyeten och polypropen.
– Det har tolkats som att den här typen av arbetsmoment inte klassas som brandfarligt heta arbeten, säger Lars Brodin.
Men sedan 2023 är metoden förtydligad i säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, och samma regler gäller där som för övrig svetsning. Arbetsmomentet ska hanteras som en risk som kan leda till brand, något som blev tydligt i Oceana-branden.
Läs också: