Jordbävningar och tyfoner med jämna mellanrum. Dessutom militära hot från närliggande Fastlandskina. Samtidigt är det också här världens mest avancerade och dyra fabriker ligger, för tillverkning av så kallade halvledare. Räddningstjänsten i Taiwan har en minst sagt utmanande uppgift.
Text och foto: Joakim Rådström
Den omstridda ön Taiwan utanför Kinas sydöstra kust är centrum för världens tillverkning av så kallade halvledare – kritiska komponenter i all sorts mikroelektronik, från smarttelefoner till elbilar och tusentals andra applikationer.
Samtidigt drabbas Taiwan med jämna mellanrum av såväl jordbävningar som tyfoner. I april 2024 dödades 18 personer och över 1 100 skadades i en allvarlig jordbävning med epicentrum på öns sydöstra del. När vi besöker området är fortfarande många vägar avstängda, och förstämning råder bland lokala näringsidkare, exempelvis vid nationalparken Taroko.
Även datachipjätten TSMC:s fabriker skakades något, vilket i sig kan vara potentiellt förödande eftersom tillverkningsprocesserna är så känsliga. Vissa av företagets fabriker räknas dessutom till världens allra dyraste, på grund av den extremt komplexa tekniken som ligger bakom.

Vi får inte besöka TSMC, men väl den anslutna forskningsparken i samma stad, halvledarmeckat Hsinchu. Här får vi också träffa Chin-Lang Tsai, som är chef för forskningsparkens brandskydd.
– Vi har byggt upp ett samarbete med staden för att vara beredda för brandbekämpning. Dessutom håller vi gemensamma brandövningar, och är tränade för att kunna göra den första utryckningen, så fort en brand har inträffat, berättar han.
Chin-Lang Tsai tonar dock ned betydelsen av den nyligen inträffade jordbävningen, som han menar att det fanns god beredskap för.
– Den hade inte så stor påverkan på halvledartillverkningen. Inte som jordbävningen 1999, då produktionen och energiförsörjningen försvann i sju dagar. Den här gången tog det tre dagar för TSMC att återuppta produktionen.
TSMC har också avancerade så kallade UPS-system, som återstartar strömmen på bråkdelar av en sekund. Vidare finns ett rapporteringssystem över bränder och olyckor som forskningsparken i Hsinchu driver tillsammans med staden.
I likhet med många andra länders lagstiftning behöver även TSMC:s ekonomiskt viktiga och potentiellt brandfarliga jättefabriker enligt det taiwanesiska regelverket ha en egen brandkår på plats inne på sina industriområden.
Brandlarm inne på området går till en början bara till företagets egen räddningstjänst, som sedan kan ringa den allmänna brandkåren vid behov. Detta system skiljer sig åt från många andra länder.

– Åtminstone behöver företaget ha en eller ett par små brandbilar tillgängliga deltid som first response i början av en olycka, säger ingenjören Tom, som också är volontär sedan flera år vid en av de tio brandstationerna i halvledarstaden Hsinchu.
Fokus för det fabriksinterna brandskyddet ligger inte på utryckning och långsiktigt släckningsarbete. Snarare handlar det om brandförebyggande och förberedande arbete, menar han. Samtidigt arbetar företagens brandskyddsresurser nära den allmänna brandkåren, exempelvis i form av regelbundna gemensamma olycksträningstillfällen.
– För de måste också vara välbekanta med anläggningens planlösning och kunna rycka ut så snabbt som möjligt, säger Tom.
Vi får ett inofficiellt samtal med Tom på brandstationen, då vi inte fått tag på någon officiell talesperson hos den taiwanesiska brandkåren. Tom vill dock vara anonym, då tillåtelsen att uttala sig är strikt reglerad hos den taiwanesiska brandkåren.
Olyckligtvis är det en sorgens dag på stationen denna dag. Två brandmän som arbetade just här förlorade livet vid en utryckning till en brand i en skyskrapa veckan innan vårt besök. Väldiga blombuketter ligger utlagda överallt framför ingången och inne i lokalen, och flera av stationens 20-tal anställda sitter nu tystlåtet samlade runt varsina tekoppar.
– Vi är alla som en familj här. Så när något sådant här händer är alla ledsna, berättar Tom och förklarar att det är därför de inte har kunnat ta någon officiell intervju nu.

De flesta brandstationer i Taiwan samlar såväl utryckningsresurser för sjukvård som för brandbekämpning.
– Så alla brandmän är också tränade som ambulanspersonal. I till exempel USA är de separerade, men här är resurserna sammanslagna, säger Tom.
Även om det kan tyckas positivt, menar Tom att systemet inte alltid fungerar som det ska. Arbetsbördan riskerar att bli extra hög, och det ges inte alltid tydliga förhandsinstruktioner till personalen om de också ska ge sjukvård på plats. Numera finns dock en medicinsk chef anställd som kan ge order om vad som ska göras.
En annan särskiljande aspekt i Taiwan är att de flesta stationer också har extra små, smala utryckningsfordon. Anledningen är att städerna på många håll är tättbebyggda, med begränsad framkomlighet mellan husen.
Släckbilen är dock rejält tilltagen med en stor vattentank inuti, liksom skum och andra medel för släckning av bränder i olja och kemikalier. Stegbilen utanför stationen har en stege på knappt 13 meter. På plats finns också en träningsenhet för räddningshundar – extra viktigt i det jordbävningsdrabbade Taiwan.
– Särskilt gamla byggnader är kanske inte så stabila, och då kan hundar rycka ut vid sådana räddningsinsatser, säger Tom.
De ekonomiskt livsviktiga halvledarfabrikerna är dock välanpassade till jordbävningsriskerna, och ska klara skalv om magnituder ända upp till 8 på Richterskalan.
– Vi har också brandrobotar, som vi kan fjärrstyra om inte situationen är gynnsam, så att inte brandmännen behöver ta någon risk. Men de används mest om det inte finns någon fara för människor på plats, när man bara behöver stänga inne elden.
När till exempel någon är instängd i ett brinnande hus behöver dock räddningsinsatserna ske snabbt och lyhört, och då finns ännu inte något alternativ till mänskliga resurser.
FAKTA: Halvledare och Taiwans roll i halvledarekonomin
Halvledare är material med elektrisk ledningsförmåga mellan ledare och isolatorer. De används i elektronik som dioder, transistorer och mikrochip. Kisel är ett vanligt halvledarmaterial. Halvledare är avgörande för modern teknik, inklusive datorer, mobiltelefoner och solceller.
TSMC står för Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited, och är världens största tillverkare av halvledare. Företaget grundades 1987 av forskaren och entreprenören Morris Chang, som vuxit upp i Kina och Hongkong och sedan byggt en karriär inom akademi och näringsliv i USA.
Idag uppskattas TSMC:s börsvärde till motsvarande över 6 100 miljarder svenska kronor, vilket gör det till världens elfte högst värderade företag. Deras nya flaggskeppsfabrik Fab 18 i Tainan City beräknas kosta cirka 200 miljarder svenska kronor att bygga.