Förskolorna i Lilla Edets kommun tar ett gemensamt grepp kring brandskyddsarbete och utrymningsrutiner. Arbetet knyter an till en arbetsbok för systematiskt brandskyddsarbete som kommunen infört för alla sina verksamheter.
Förskolornas återsamlingsplatser vid utrymning har setts över och fått en tydlig uppskyltning och affischer har utformats och satts upp inne på alla förskolor. På affischerna framgår hur personal ska agera vid utrymning och var återsamlingsplatser finns.
I varje förskoleavdelnings hall hänger nu krokar med utrymningspåsar, reflexvästar, brandkort och annat utrymningsmaterial tydligt uppmärkt. Brandkorten är manualer som innehåller tydliga instruktioner till personal som utrymmer förskolan då brandlarmet går.
Karin Nylundh och Madelene Jahnke Viinikka, båda biträdande rektorer, har med hjälp av kommunens säkerhetssamordnare tagit fram en handlingsplan vid brand som skapar bra förutsättningar för en säker brandskyddsorganisation för alla Lilla Edets förskolor.
— Då den nya brandorganisationen bygger på brandkort med instruktioner, som är oberoende av specifika personer, ökar vi säkerheten vid brand för barnen på alla förskolor. Det kommer även att skapa en trygghet för pedagogerna att kunna följa tydliga steg i utrymningen, säger Madelene Jahnke Viinikka.
Alla förskolor har uppdaterat sin brandskyddsorganisation och sina brandpärmar som innehåller underlag för egenkontroller och uppföljningar av det systematiska brandskyddsarbetet.

— Med samma rutiner skapar vi likvärdighet på förskolorna, det är en förutsättning för att jobba med systematiskt brandskydd på ett bra sätt framåt. Det underlättar till exempel när vi tar in vikarier att de vet att det fungerar likadant på alla förskolor eller när vi ska utbilda nyanställda medarbetare, säger Karin Nylundh.
I början av året fick två pilotförskolor i uppdrag att testa den nya handlingsplanen. Efter en del justeringar övar nu alla barn och personal utrymning för att den nya handlingsplanen ska bli ordentligt implementerad och alla ska veta vad de ska göra när brandlarmet går.
Varje förskola har minst två medarbetare som är brandskyddsombud. Brandskyddsombuden, tillsammans med alla förskolerektorer, gick i dagarna också en utbildning om hur man arbetar med den nya brandskyddsorganisationen på enhetsnivå. Utbildningen innehöll även en workshop med praktiska exempel.
— Alla verksamheter inom kommunen ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Här har kommunens förskolor gjort ett stort jobb och lagt en fin grund för sitt fortsatta arbete framöver. I slutändan handlar det ju om att förhindra att människor blir skadade eller att lokaler blir förstörda, så det här arbetet är viktigt, säger Erika Hermansson, säkerhetssamordnare, Lilla Edets kommun.
KÄLLA: Lilla Edets kommun