Rickard Larsson utsågs till Årets Eldsjäl på Forum Brandsäkert 2024 för sitt engagerade arbete med att brandsäkra Östrands massafabrik i Timrå. ”Det ska vara i världsklass”, sa han i samband med prisutdelningen. Brandsäkert är på plats för att se om det stämmer.
Text: Roger Andersson, foto: Anna-Clara Eriksson
Timrå är kallt. När taxin stannar utanför grinden till Östrands massafabrik börjar medelpadssolen hitta fram mellan skorstenar och transportband. Ett tillfälligt mästerverk av industrikonst. Det rycker lite i fotografens arm, men hon behärskar sig.
I vaktkuren sitter Rickard Larsson med förberedda besökskort. Han ger en obligatorisk säkerhetsgenomgång, om det blir ett utsläpp av klordioxid ska vi inrymma till vissa platser. Men han är inte överdrivet noga med alla detaljer, vi kommer nämligen ha Rickard med oss hela tiden. Känns tryggt.
Vi ger oss in på området och nedanför oss breder det blivande bioraffinaderiet ut sig. Just nu är det bara en igenfylld havsvik, men om rätt politiska beslut tas kommer det bli 20 hektar som producerar 300 000 ton biodrivmedel per år, inklusive förnybar bensin, diesel och flygbränsle. Kostnaden beräknas till 167 miljoner euro, med planerad byggstart 2025 och driftsättning 2027.
– Det har varit spännande att följa byggandet på nära håll. 6 700 betongpålar har tryckts ner och det är overkligt att se viken igenfylld, säger han.

I foajén till det femvåniga kontorshuset finns ett bildgalleri med Örskärs historia i mestadels svartvita bilder.
– Det började med att Ivar Krueger flög över området och såg att det vore idealiskt att anlägga en fabrik här.
Det var 1932. Men redan 1929 grundades SCA, Svenska Cellulosa Aktiebolaget. Det var då finanslegenden Ivar Kreuger samlade tio svenska skogsindustrier under ett gemensamt paraply, vilket banade väg för ett skogsindustrikonglomerat som idag är ett av Europas mest framstående.
Trots Kreugers ekonomiska kollaps bara några år senare, stabiliserades företaget genom Handelsbankens ingripande och har sedan dess vuxit till att bli en central aktör inom svensk industri.
Idag är SCA den största privata skogsägaren i Europa med hela 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige. Bolaget är uppdelat i fem affärsområden: Skog, Trä, Containerboard, Massa och Förnybar energi. Företaget omsätter 20 miljarder kronor och har cirka 3 000 anställda.
Vi följer de svartvita bildernas tidslinje. I början var Östrands massafabrik en lokal producent av sulfatmassa för svenska marknaden, men idag är man en global aktör som skickar massa i båtar runtom i världen.
En milstolpe nåddes mellan 2015 och 2018 med projektet ”Helios”, en investering på 7,8 miljarder kronor. Då fördubblades produktionskapaciteten till 900 000 ton blekt barrsulfatmassa per år, vilket placerade Östrand i världstoppen med en av de mest moderna och effektiva produktionslinjerna inom massaindustrin.
Kaffeautomaten brygger från grunden. Rickard rekommenderar några plus på knappen för styrka. Han visar sin personliga kopp, ”världens bästa pappa”.
– Det här är den bästa utmärkelsen jag fått. Min dotter gav mig den, hon är 17 år nu, och passerat tiden då allt pappa sa var knäppt. Så något har man väl gjort rätt, säger Rickard Larsson.
Han tar fram tre smörgåsar ur en papperspåse, mörkt bröd med ost och paprika, köpta på den interna restaurangen.
– Det var en slump att jag tog det här jobbet, det var en person som gick i pension 2020 och jag sökte. Jag har haft personalansvar en stor del av livet och tycker den dynamiken är väldigt rolig. Så lite tveksam var jag till det här jobbet.
Men han har alltid varit intresserad av att skapa säkerhet. Och att utmanas.
– Vi ska ha en brandsäkerhet i världsklass, annars är det inte intressant. Vi pratar om ”safety first”, då måste vi tro på det. Men det är inte lätt i bruset av all produktion.
Vi kommer märka vad han menar när vi får en rundvandring senare. Monitorer som visar aktuell produktion och vad målet är, övervakningsrum med fem, sex personer som kollar att inget stannar. Larm som lyser upp hela rummet så ingen kan missa det.
– Min uppgift blir lätt sekundär, då behöver man stark drivkraft för att motivera sig, Man får örfila upp sig ibland.

Drivkraft får han från omvärlden och via nätverk. Han var nyligen nere i Stockholm och besökte Brandskyddsföreningens Forum Brandsäkerhet.
– Där träffar man kompetenta personer som är väldigt ödmjuka, speciellt Brandskyddsföreningens experter. Det nätverket är viktigt.
När han tog över arbetet 2020 var brandskyddet väldigt bra. Han vill inte direkt säga om han gjort det bättre och vad det i så fall inneburit.
– Jag har lite andra verktyg för att nå vidare, slingrar han sig.
Vad är det för verktyg, lirkar jag lite.
– Min företrädare jobbade kanske lite mer ensamt, jag upplevs kanske mer jobbig. Men jag vågar ta ordet, påpeka fel och sen tar jag på mig att lösa det.
Det gäller att hitta personer med motivation som man kan samarbeta med. Inte såna som bara har idéer, utan de som genomför dem också.
– Man vinner inte med bara Zlatan på plan, man måste bygga ett lag runt honom.
Själv var han mittback i division fyra, lång och stor. Han fick även vara anfallare under några år.
– Nu är jag nog mer en sammanhållande länk på innermittfältet.
Han pratar om att öppna dörrar, lyssna och föra dialog. Nyckeln är att inte sitta ensam.
— Nu hör organisationen av sig och ställer frågor om hur vi ska lösa brandskyddet. Det är en effekt av att göra sin röst hörd.
Han är väldigt nöjd med sitt samarbete med interna insatsstyrkan. Han har lyckats få igenom att det ska vara fem personer på plats, förut var det tre. Det är personer i produktion som släpper sitt arbete vid larm och är på plats så fort som möjligt. Totalt ingår 30 personer.
– De ska vara oerhört kompetenta och väl förberedda om något händer. Vi har regelbunden återkoppling med räddningstjänsten för att stärka samarbetet och då har vi känt att vi är duktiga.
Han berättar om när Securitas Technologies fick ny vd och ville komma på studiebesök med sina kunder.
– Det är smickrande att hon ser vår anläggning som ett föredöme.
Rickard beskriver brandskyddsarbetet som en trappa där man tar ett steg i taget. Om tio poäng är toppen av trappan så tycker han att de kanske är på 7–8 i vissa sammanhang.
– Men vi är kanske på 3–4 i andra sammanhang, men det är på ställen där riskerna är mindre.
Ett viktigt steg tas snart när de börjar med en skräddarsydd webbutbildning för personalen.
– Den har varit en lång väg att få igenom den. Den har varit uppe på kocernledningsnivå, men nu är den klar och kommer genomföras i hela koncernen. Då tar vi ett steg till på trappan när det gäller att utbilda människor. Till steg 6, kanske.
Men att nå tio poäng överallt är inte det viktigaste. Man måste sikta uppåt.
– Om man inte utvecklar så avvecklar man. Så man måste hela tiden sträva efter förbättring.
Plötsligt ringer telefonen, låten ”I need a hero” spelas upp. Det är någon i organisation som vill fråga något, som behöver en hjälte. Rickard rodnar något när vi gör kopplingen.
– Skriv helst inte det där.

Mer om Rickard Larsson
”Jag är 58 år, lever med sambo Lisa och min dotter Denise 17 år. Lisa har en son som är utflugen. Jag har tidigare jobbat i 15 år på Dyno Nobel Nitrogen AB där producerade vi ammoniumnitrat och koncentrerad salpetersyra främst till gruvindustri och för högexplosiva sprängmedel. Där jobbade jag de sista nio åren som skiftledare.
Sen hade jag åtta fantastiska år i EKA Chemicals Albyfabriker där jag jobbade som skiftgående produktionsledare och vi producerade främst Väteperoxid och Natriumklorat som är blekkemikalier i massaindustri främst.
Sen hösten 2008 har jag varit på SCA Östrands massabruk. Först som skiftgående produktionsledare fram till våren 2020 då jag fick brandskyddsansvaret på bruket. Från maj 2021 tills februari 2024 hade jag dessutom brandsskyddsansvaret på vår anläggning i Sundsvall. SCA Ortvikens tidigare pappersbruk som omvandlades till ett massabruk, men även en industriplats med hyresgäster för annan produktion. Sen februari 2024 åter endast på Östrand. Sen 2020 har jag också till stor del haft skalskyddsansvar på Östrand.”
Fem viktigaste brandskyddsåtgärder på Östrand:
- Kompetens hos medarbetarna från att släcka till vad som hindrar men främst hur man undviker att brand uppstår
- Städning och FU i dammig miljö, transportörer med sprinklers kompletterar med städning och FU är viktigast
- Heta Arbeten Premium ett verktyg för tillståndsgivare som skapar goda förutsättningar att säkerhetsregler efterlevs och stödjer riskbedömningen
- Som brandskyddsansvarig gör dig känd, knacka på i organisationen och ta utrymme
- Samarbete med branschkompetens inom brandlarm, sprinkler, riskutredningar, SBA-kontroller och besiktningar. Se allt detta som ett teamarbete med gemensamma mål.