Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Efter Oceana-branden: ”Branschen måste vidta kraftfulla åtgärder”

Efter Oceana-branden: ”Branschen måste vidta kraftfulla åtgärder”

av Extern Skribent
2025-03-26
i Nyheter

Att byggsektorn inte kommit längre med säkerhetskulturen på byggarbetsplatser oroar Brandskyddsföreningen. Kompetensen för brandskydd under byggtid behöver höjas.

Du kanske också vill läsa

Mobila sprinklers räddar liv i Karlstad – men få kommuner följer efter

Forskning kartlägger brandrökens risker

MSB tecknar beredskapsavtal med brandslangstillverkare

Brandskyddsföreningen har i decennier drivit arbetet med att förbättra brandsäkerheten i Sverige genom utbildningar, regelverk, normer och riktlinjer.

– Vi ser med oro på att byggsektorn i praktiken inte kommit längre med att främja en kultur som leder till säkerhet på våra byggarbetsplatser, säger Tobias Thrysén, expert brandsäkerhet på Brandskyddsföreningen.

SHK:s rapport visar att branden startade vid ett arbete med elmuffsvetsning av plaströr. Detta är ett arbetsmoment som klassas som svetsarbete som genererar hög värme och enligt Brandskyddsföreningens regelverk SBF 506 därför ska riskbedömas som ett brandfarligt hett arbete. En korrekt utförd riskbedömning är därför avgörande. Riskbedömning enligt Säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats (SBF 506) är en beprövad metod för att förebygga och förhindra brand.

Riskbedömningen görs i team där flera personer ingår såsom tillståndsansvarig, den som ska utföra arbetet och brandvakt. Dessa tre skapar tillsammans en säkerhetskedja, där varje länk måste fungera för att brandskyddet ska vara effektivt. Om någon i kedjan brister i sitt ansvar eller inte förstår sin roll i samverkan, faller hela säkerhetskedjan och brand kan bli ett faktum.

Ibland finns det verktyg och utrustningar som vid en första anblick inte ser ut att kunna orsaka en risk för brand, men som ändå ska riskbedömas som brandfarliga. Detta beror på val av material, metod och miljö samt situationen vid det enskilda tillfället då arbetet ska utföras.

I fallet Oceana konstaterar SHK att byggherren och entreprenörerna saknade tillräcklig kunskap om de brandrisker som förknippas med elmuffsvetsning av det aktuella plastmaterialet.

– Det är oacceptabelt. Det måste vara en grundförutsättning att följa den rådande aktsamhetsnormen med säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten vid all plastsvetsning på byggarbetsplatser. Det inkluderar korrekt utbildning av personal och obligatorisk närvaro av brandvakter, säger Tobias Thrysén.

– Det bör heller inte vara en enskild entreprenör som ska avgöra om det arbetsmoment som ska utföras ska betraktas som brandfarligt hett arbete. Det behöver säkerställas att den tillståndsansvarige alltid kontaktas vid arbetsmoment som kan alstra värme som kan leda till brand, säger Tobias Thrysén.

SHK:s rapport visar på flera brister i brandskyddsarbetet som alla bidragit till brandens omfattning, och inte minst ett dödsfall. Bland annat fanns inget brandlarmsystem i bruk – varken det ordinarie eller det tillfälliga brandlarmet. SHK också pekar på brister i säkerhetskulturen. Här behöver alla aktörer i branschen skärskåda sig själva och vad de kan göra för att bidra till en bättre säkerhetskultur på Sveriges byggarbetsplatser.

– På byggarbetsplatser är det ett stort fokus på arbetsmiljön vilket är bra. Det är viktigt att vara medveten om att det kan behövas ytterligare åtgärder för att successivt säkra byggnadens skydd mot brand. Det gäller inte minst byggnader som i färdigt utförande ska skyddas av sprinkler då de i regel har ett särskilt dåligt brandskydd, innan sprinklersystemet är i drift, säger Lars Brodin, expert systematiskt brandskydd på Brandskyddsföreningen.

– Tyvärr är nog diskrepansen stor mellan policyer och verkliga förhållanden i dagsläget. Kompetensen avseende brandskydd under byggtid behöver generellt höjas och säkerställas under hela byggprocessen, avslutar Lars Brodin.

Branschgemensamma standarder:

Brandskyddsföreningens regelverk tillämpas ofta genom försäkringsvillkor och entreprenadavtal. SBF 506 har tagits fram genom ett brett samarbete mellan branschens aktörer för att skapa en enhetlig standard för brandfarliga heta arbeten. I SBF 506 har metoden elmuffsvetsning belysts extra tydligt som ett riskmoment som alltid ska bedömas som brandfarligt. Inom kort kommer Brandskyddsföreningens Regler för Brandsäkert Byggnads- och anläggningsarbete, SBF 505:2, i en ny utgåva som harmoniserar med Arbetsmiljöverkets nya regler och som integrerar arbetsmiljöarbetet med ett robust brandskydd under byggtiden.

Källa: Brandskyddsföreningen

Dela8Dela1
Extern Skribent

Extern Skribent

Rekommenderad läsning!

Mobila sprinklers räddar liv i Karlstad – men få kommuner följer efter

av Pernilla Fredholm
2025-05-15
0
BILD: Vestfold-interkommunale brannvesen

Varje år dör 80 personer i Sverige i bostadsbränder, trots att vi har en nationell nollvision när det gäller dödsbränder. I Karlstads kommun har man i många år...

Läs mer

Forskning kartlägger brandrökens risker

av Pernilla Fredholm
2025-05-14
0
Vid en planerad brandövning i Bollebygd kunde forskare testflyga specialutrustade drönare.
BILD: Helena Grimm

Efter Oceana-branden i Göteborg väcktes frågan: Hur farlig är egentligen brandröken för de personer som befinner sig nära – men inte mitt i – en brand? Nu startar...

Läs mer

MSB tecknar beredskapsavtal med brandslangstillverkare

av Pernilla Fredholm
2025-05-12
0
MSB har arbetat intensivt för att få till ett avtal med ett företag som tillverkar brandslang, och nu är man i mål.
BILD: Svebab

För första gången på flera decennier har MSB tecknat ett beredskapsavtal – denna gång med företaget Svenska Brandslangsfabriken AB (Svebab). Det nya avtalet är ett viktigt steg för...

Läs mer

Huvudvärk för brandkåren i Taiwan

av Extern Skribent
2025-05-08
0
Detta är vad som driver Taiwans ekonomi. Så kallade "wafers" är tunna skivor av halvledarmaterial, oftast kisel, som används när man tillverkar integrerade kretsar och andra elektroniska komponenter. 
BILD. Joakim Rådström

Jordbävningar och tyfoner med jämna mellanrum. Dessutom militära hot från närliggande Fastlandskina. Samtidigt är det också här världens mest avancerade och dyra fabriker ligger, för tillverkning av så...

Läs mer

Åsa Jinders batterier exploderade i kökslådan -så här förvarar du dina batterier säkert

av Pernilla Fredholm
2025-05-07
0
Så här såg Åsa Jinders kökslåda ut efter att batterierna börjat brinna.
(Privat bild)

Valborgsnatten blev dramatisk för folkmusikartisten Åsa Jinder, som vaknade av en kraftig smäll. Batterierna i hennes kökslåda hade börjat brinna, och nu vill hon varna andra. Smällen låter...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start