Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Utgör solcellspaneler på tak en brandrisk?

Utgör solcellspaneler på tak en brandrisk?

av Roger Andersson
2025-03-20
i Nyheter
Solar cell farm in power station for alternative energy from the sun

Solar cell farm in power station for alternative energy from the sun

Det här är en artikel från Kingspan

Du kanske också vill läsa

Mobila sprinklers räddar liv i Karlstad – men få kommuner följer efter

Forskning kartlägger brandrökens risker

MSB tecknar beredskapsavtal med brandslangstillverkare

Under de senaste åren har vi sett en enorm ökning av användningen av solceller på både privata och kommersiella tak, med en årlig tillväxttakt på minst 40% i Europa sedan 2020. Samtidigt som denna teknik är viktig för att minska koldioxidutsläppen har frågor väckts om huruvida den medför en ökad risk för brand, antingen genom felaktiga produkter eller felaktig installation. Denna fråga försvåras av en brist på reglering och tydlighet om huruvida solcellssystem ska behandlas som fristående system eller som en del av en takuppbyggnad. Resultatet är att vissa försäkringsgivare redan anger en preferens för vilka byggnadsmaterial som ska eller inte ska användas i solcellssystem, utan att ha tillräckligt med bevis för att stödja detta val.

Hur stor är omfattningen av problemet?

Globalt sett är rapporteringen av bränder inte konsekvent, särskilt när det inte har förekommit några dödsfall, vilket gör det extremt svårt att bedöma omfattningen av det potentiella problemet. I vissa länder, t.ex. USA, rapporteras för närvarande till och med ganska omfattande bränder som involverar solcellssystem under ”övrigt” istället för att särskiljas. I Europa har dock en forskning från Tyskland visat att under en 20-årsperiod förekom 350 bränder som involverade solcellssystem av mer än 1,4 miljoner installationer, medan en annan rapport från Italien uppskattade 700 bränder som involverade solcellssystem enbart under 2012. 

Detta innebär att även om vi inte definitivt kan fastställa omfattningen av problemet, finns det helt klart en brandrisknivå som vi måste försöka förstå.

I november 2024 publicerade de nederländska forskningsorganen TNO, NIPV och NEN en rapport om hur många byggnadsbränder mellan 2022 och 2023 som involverade ett solenergisystem. Denna viktiga forskning var den första i sitt slag som publicerades i Nederländerna, och även om de tillgängliga uppgifterna fortfarande är begränsade, lägger den grunden för vidare forskning. Det visade sig att mindre än 2% av alla byggnadsbränder involverade byggnader med solenergisystem.

Solar cell farm in power station for alternative energy from the sun

De viktigaste slutsatserna

I den nederländska studien undersöktes 10.000 byggnadsbränder under tvåårsperioden mellan 2022 och 2023. Av dessa hade 152 byggnader solcellssystem, och av de 152 gjordes ytterligare undersökningar i 70 fall. Det visade sig att 30 av bränderna hade sitt ursprung i solcellssystemet, 29 var inte alls relaterade till solcellssystemet och orsaken till de återstående 11 var okänd. 

Det konstaterades att det krävs mer forskning för att förstå både omfattningen av och de troliga orsakerna till dessa bränder. Dessutom framhöll de inblandade organen att de tidiga solcellsinstallationerna kommer snart att nå slutet av sin livslängd och kan bli mindre säkra, vilket kräver resurser för att bättre förstå frågan. 

En annan undersökning visade att det finns över 130 internationella standarder som rör solcellsmoduler, de flesta publicerade av Internationella elektrotekniska kommissionen (International Electrotechnical Commission, IEC). Detta visar bara hur komplex frågan är när det gäller standarder och garantier för både produktprestanda och installatörernas kompetens. 

Vad är nästa steg?

Oavsett orsaken är det viktigt att förstå hur solceller kan påverka hur en byggnad klarar sig i en brand och hur väl standardiserade byggtekniker och material klarar testet när de utsätts för en brand från denna källa. Man måste överväga hur dessa system ska regleras, inte bara när det gäller produktsäkerhet utan även installationens kvalitet och den bärande konstruktionens lämplighet. 

Förändringar i regelverket kan dock ta tid, särskilt när de berörda frågorna fortfarande är oklara. När det väl sker är det viktigt att eventuella restriktioner är bevisbaserade och bygger på bästa praxis, snarare än en generaliserad syn på vad som utgör en säker konstruktion. Under tiden måste projektörer, byggherrar och försäkringsbolag utveckla en förståelse för vad den potentiella effekten av att installera solceller på en byggnads platta tak faktiskt kan bli, oavsett om det är en del av ett renoveringsprojekt eller vid nybyggnation. En del forskning från 2020/21 har publicerats, som utforskar denna fråga mer i detalj och tittar på två specifika holländska uppbyggnader av platta tak. Den utmanar uppfattningen att isolering av platta tak under PV-system bör vara Euroklass A1.
Du kan läsa mer om detta här

Taggar: KingspanSolceller
Dela5Dela1
Roger Andersson

Roger Andersson

Rekommenderad läsning!

Mobila sprinklers räddar liv i Karlstad – men få kommuner följer efter

av Pernilla Fredholm
2025-05-15
0
BILD: Vestfold-interkommunale brannvesen

Varje år dör 80 personer i Sverige i bostadsbränder, trots att vi har en nationell nollvision när det gäller dödsbränder. I Karlstads kommun har man i många år...

Läs mer

Forskning kartlägger brandrökens risker

av Pernilla Fredholm
2025-05-14
0
Vid en planerad brandövning i Bollebygd kunde forskare testflyga specialutrustade drönare.
BILD: Helena Grimm

Efter Oceana-branden i Göteborg väcktes frågan: Hur farlig är egentligen brandröken för de personer som befinner sig nära – men inte mitt i – en brand? Nu startar...

Läs mer

MSB tecknar beredskapsavtal med brandslangstillverkare

av Pernilla Fredholm
2025-05-12
0
MSB har arbetat intensivt för att få till ett avtal med ett företag som tillverkar brandslang, och nu är man i mål.
BILD: Svebab

För första gången på flera decennier har MSB tecknat ett beredskapsavtal – denna gång med företaget Svenska Brandslangsfabriken AB (Svebab). Det nya avtalet är ett viktigt steg för...

Läs mer

Huvudvärk för brandkåren i Taiwan

av Extern Skribent
2025-05-08
0
Detta är vad som driver Taiwans ekonomi. Så kallade "wafers" är tunna skivor av halvledarmaterial, oftast kisel, som används när man tillverkar integrerade kretsar och andra elektroniska komponenter. 
BILD. Joakim Rådström

Jordbävningar och tyfoner med jämna mellanrum. Dessutom militära hot från närliggande Fastlandskina. Samtidigt är det också här världens mest avancerade och dyra fabriker ligger, för tillverkning av så...

Läs mer

Åsa Jinders batterier exploderade i kökslådan -så här förvarar du dina batterier säkert

av Pernilla Fredholm
2025-05-07
0
Så här såg Åsa Jinders kökslåda ut efter att batterierna börjat brinna.
(Privat bild)

Valborgsnatten blev dramatisk för folkmusikartisten Åsa Jinder, som vaknade av en kraftig smäll. Batterierna i hennes kökslåda hade börjat brinna, och nu vill hon varna andra. Smällen låter...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start