Norska RISE Fire Research har undersökt lämpliga åtgärder som kan förhindra kroppsnära bränder. Bland annat tar man upp betydelsen av flamskyddande material och mobila sprinklers.
Många dödsbränder börjar i omedelbar närhet av en person, så kallade kroppsnära bränder. RISE i Trondheim har genomfört ett projekt för att titta på vilka åtgärder som finns och används för att förebygga och begränsa kroppsnära bränder, och som upplevs vara användbara. Projektet har haft särskilt fokus på personer som är särskilt riskutsatta i en brandsituation, exempelvis med kognitiv svikt eller nedsatt fysisk funktion. Här är några av slutsatserna i rapporten från RISE:
Ordning och reda är viktigt – det gäller både städning och organisation. Städning uppskattas ofta av den boende, men inte alltid. Eftersom det inte är tillåtet att städa mot en boendes vilja, behövs goda relationer för att uppmuntra den boende att samarbeta. För de personer som mestadels vistas på begränsade platser i sitt hem kan en enklare lösning vara att städa just där.
Bra kartläggningsverktyg för vård- och omsorg är också betydelsefulla, liksom utbildning för de som ska använda verktygen. En viktig del i kartläggningen är tydliga riktlinjer för när vård- och omsorgen ska anmäla farhågor till brand- och räddningstjänsten. När oro väl anmälts, är det nödvändigt med snabba insatser.
Informationsarbete är en viktig åtgärd för att säkerställa sin egen och andras säkerhet. Hembesök, gärna med anhöriga närvarande, är en viktig arena för att möta personer med hög risk att dö i kroppsnära bränder. Många kan själva, eller med hjälp av anhöriga eller personal, vara med och genomföra åtgärder för att minska risken för den typen av bränder.
Flamskyddande material är bra, i både filtar och sängkläder. Flamskyddande sängkläder är särskilt användbara för personer som röker i sängen. Där är det viktigt att personen får mer än ett bäddset, eftersom dessa behöver tvättas regelbundet.
Rökförkläden är en annan lösning, men det kan vara svårt att få en boende att använda ett sådant. Då kan det vara enklare med exempelvis flamskyddande filtar i knät och eventuellt på golvet, eftersom de kan klippas till i önskad storlek. Att undvika lättantändliga kläder, till exempel i karyl och tunn bomull, är också bra. Rökdetektorer kopplade till ett trygghetslarm är en annan god insats för att människor snabbt ska få hjälp i händelse av brand.
Fasta sprinkler- och vattendimsystem kan ge ett bra skydd, men om systemet reagerar på värme kan en kroppsnära brand hinna orsaka dödliga skador innan systemet löser ut. Om sådana anläggningar ska användas är det mycket viktigt att de utlöses i tid av exempelvis rökdetektor. System med vattendimma använder mindre vatten än sprinklersystem, och orsakar därför mindre vattenskador i byggnaden.

Mobila sprinklers används i begränsade områden och är effektiva för att skydda personer med nedsatt rörlighet. En sådan anläggning kan bidra till att minska samhällets behov av institutionsplatser på heltid, men är samtidigt dyra. I en tidigare rapport från RISE konstateras att det finns goda erfarenheter av att mobila sprinklers räddar liv, men att kostnaden både för inköp och drift är för hög för kommuner.
– Vi ser därför att det behövs en uppdaterad nyttokostnadsanalys, eftersom det kan vara till stor hjälp för de som står och väger när det gäller att köpa in mobila sprinklers eller inte. En nationell teststandard för mobila sprinklers skulle också behövas för att kommunerna lättare ska kunna fatta beslut om vad det är de köper. Dessutom skulle en sådan standard sätta press på tillverkarna att uppnå kraven, säger Edvard Aamodt på norska RISE Fire Research.