Nationellt utvecklingscenter har tillsammans med räddningstjänst utfört tester med så kallade exoskelett. Syftet är att se om den stödutrustning som främst används inom byggindustrin också kan användas inom räddningstjänst.
Testerna var en del i projektet ”Ett hållbart arbetsliv” och genomfördes tillsammans med Brandkåren Attunda och räddningstjänsten Mälardalen. Man testade två olika stödutrustningar. Den ena var ett exoskelett som med hjälp av en konstruktion med fjädrar avlastar arbete ovanför axlarna. Det andra var en kran som avlastar tyngden på de verktyg som man krokar på.
Skelettet upplevdes lite mer komplicerat jämfört med kranen, eftersom man måste vara två för att montera det. Kranen var lite lättare att sätta på sig, eftersom man kunde göra det själv.
– Men hjälp av kranen fick man mer avlastning eftersom den håller större delen av tyngden från verktyget. Den håller större delen av verktyget så man kunde i princip låta verktyget hänga i kranen och bara manövrera verktyget. Det var stor skillnad på just det momentet, säger Martin Hultgren, brandman vid Räddningstjänsten Mälardalen.
Förutom de kontrollerade testerna på Köpings brandstation så testade man även hur stödutrustningen upplevdes när det gäller smidighet i en verklig miljö. Bland annat när man skulle klippa upp en bil med det kombiverktyg man brukar använda.
– Jag upplevde att man hade full rörelseförmåga när man gick runt bilen och bände och klämde. Man kände absolut att kranen tog vikten från saxen. Men tyngre verktyg kanske just den här kranen inte orkar med, säger Martin Hultgren.
Testpersonerna fick utföra momenten både med och utan stödutrustning. Sedan jämfördes olika mätvärden för att se vilken effekt utrustningen gav.
– Vi kan ju redan nu se att de här hjälpmedlen är till hjälp, både mätbart och upplevd hjälp ovanför axelhöjd. De är inte direkt anpassade till vår arbetsmiljö, med tanke på att allt behöver testas, som fukt, vattentålighet, temperaturer och så vidare. Men vi ser att det utvecklas stödutrustning som vi bör testa i räddningstjänst.
Än så länge är utrustningen på utvecklingsstadiet och går inte ens att beställa för att göra pilottester, utan det är nästa steg menar Maria Albertsson.
– Men om vi från räddningstjänst är med redan i ett tidigt skede när tillverkarna tar fram sina modeller, då har vi ju glädje av dem.