Det räcker inte att testa brandskyddsbehandlat trä i småskaliga laboratorietester. Det menar man på Woodsafe Research & Development, som analyserat provningsmetoder för brandskydd av trä.
Begränsningarna med dessa tester är många, och de ger inte en realistisk bild av hur material beter sig i verkliga brandsituationer. För att uppnå tillförlitliga resultat krävs tester i större skala. Woodsafe Research & Development, en del av Woodsafekoncernen, har nyligen publicerat ett ”white paper” där man analyserar provningsmetoder för brandskydd av trä. Rapporten lyfter fram de småskaliga testernas brister och jämför dem med mer storskaliga och realistiska testmetoder.
Småskaliga laboratorietester kan ge viss insikt vid produktutveckling, men de är inte tillräckliga för att säkerställa en övergripande brandsäkerhet, menar Woodsafe. De tenderar att undervärdera riskerna vid brand, vilket kan leda till missvisande slutsatser och felaktiga prioriteringar i utvecklingen. Dessutom kan de skapa en överdriven uppfattning om risker som inte stämmer överens med verkligheten.
För att kunna göra mer balanserade riskbedömningar, till exempel för försäkringsbolag, krävs storskaliga tester som ger bättre underlag. Dessa tester efterliknar verkliga förhållanden och ger mer tillförlitliga resultat. Exempel på sådana tester är medelstora metoder som Single Burning Item (SBI), där material provas i en tredimensionell hörnkonstruktion, eller fullskaliga fasadbrandtester som SP Fire 105.
Realistiska scenarier ger tillförlitliga resultat
Det är avgörande att förstå hur olika material och fasadsystem beter sig i början av en brand. Faktorer som beklädnad, isolering och luftspalter spelar en stor roll. Storskaliga tester gör det möjligt att analysera flamspridning, värmeutveckling och andra kritiska parametrar under så realistiska förhållanden som möjligt.
Dessa tester ger inte bara en bättre förståelse för hur brandskyddsbehandlat trä beter sig vid brand, utan bidrar också till att stärka förtroendet för träkonstruktioner som en säker och hållbar bygglösning.
Hållbarhet i fokus
Att döma ut brandskyddsbehandlat trä baserat på otillräckliga tester skulle vara ett steg tillbaka för hållbart byggande, enligt Woodsafe. Ett ökat fokus på betong som ersättning skulle undergräva de globala hållbarhetsmålen. Därför behövs nya utvecklade standarder som speglar insikterna från tester i större skala. Den föreslagna revideringen av standarden EN 16755 är ett steg i rätt riktning.
Källa: Woodsafe