De nya byggreglerna från Boverket innebär en av de största förändringarna för branschen på många år. För att göra övergången enklare har Brandskyddsföreningen tagit fram en handbok som hjälper dig att förstå och tillämpa de nya brandskyddsreglerna.
Den 1 juli 2025 träder Boverkets nya byggregler i kraft, vilket är den största förändringen av byggreglerna på 30 år. Det byggnadstekniska brandskyddet har tydliggjorts med ett eget avsnitt, med uppdaterade termer, moderniserade regler och nya krav.
Brandskyddsavsnittet har en ny struktur med paragrafer i stället för kapitel, samt ett flertal nya begrepp och definitioner. Dessutom görs skillnad på funktionskrav och preciserade krav, vilket i praktiken innebär att de preciserande kraven bara skall följas om de är möjliga att tillämpa.
– Det är alltså nödvändigt att avgöra om en given situation täcks in av de preciserade kraven, och därför är ett tillämpligt sätt att uppfylla funktionskraven. Här krävs både fackmässighet, eftertanke och ingenjörsmässiga bedömningar, säger Karin Lönn som är chef Brandkunskap och Norm på Brandskyddsföreningen.
Bland de större regelförändringarna märks nya definitioner av hur byggnader delas in utifrån skyddsbehov, det vill säga byggnadsklasser, där den nya indelningen av byggnadsklass är oberoende av verksamhetsklass. Nya verksamhetsklasser har också tillkommit. Begreppet brandsäkerhetsklass har utgått.
Bland övriga förändringar finns bland annat nya krav på brandcellsindelning, skärpta krav för höga byggnader med brännbar stomme samt förändringar inom kraven för samlingslokaler.
– Med så många förändringar är behovet av en tydlig och praktisk vägledning större än någonsin. Därför släpper Brandskyddsföreningen nu Handboken Brandskydd i Boverkets föreskrifter. I den förklaras syftet bakom föreskrifterna och hur de ska tolkas och tillämpas i verkligheten. Vårt mål är att höja säkerhetsnivån i hela branschen, säger Karin Lönn.
Handboken vänder sig till räddningstjänst, kommuner, byggherrar, brandskyddsansvariga och alla andra som arbetar med brandskydd. Den är ett stöd för byggnadstekniskt brandskydd, både som uppslagsverk och vid projektering, tillsyn eller systematiskt brandskyddsarbete. Handboken passar både nybörjare och erfarna i branschen.
Källa: Brandskyddsföreningen
Läs mer om handboken här