Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Civilsamhället kan fylla luckorna

Civilsamhället kan fylla luckorna

av Roger Andersson
2025-02-06
i Nyheter
Bild: Pixabay

Bild: Pixabay

I Sverige finns en stark tro på att brandsäkerhet är en fråga för staten och de offentliga myndigheterna. En rapport från Brandforsk visar att en mer omfattande strategi för brandskydd där även civilsamhället kan spela en större roll, med föreningar, frivilligorganisationer och engagerade medborgare, skulle kunna fylla de luckor som statliga och kommunala resurser inte alltid kan täcka.

Du kanske också vill läsa

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

Housegard lanserar sina första EPD:er

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

I höstas kom rapporten ”Förtroende och risk: Individens och civilsamhällets roll och relation i det brandpreventiva arbetet” författad av Finn Nilson och Rebecka Andersen i Brandforsks regi. Den beskriver att en stark historisk känsla av samhällskontrakt råder i Sverige, en förväntan om att staten ska garantera trygghet och säkerhet. Till skillnad från länder som USA eller Australien, där frivilliga ofta är ryggraden i räddningstjänsten, är den svenska räddningstjänsten en i huvudsak offentlig angelägenhet.

Denna struktur innebär att många aldrig ens överväger att engagera sig i brandskyddsfrågor – uppgiften är ju redan ”omhändertagen”. Samtidigt finns det frivilligorganisationer och engagerade individer som arbetar med trygghet och säkerhet på lokal nivå, ofta med informella insatser som stöttar de mest utsatta, till exempel äldre och personer på landsbygden. Dessa grupper, med rätt stöd, kan bidra till att sprida en brandskyddskultur som kan nå ut till fler.

Men varför får vi då inte ut mer av civilsamhällets engagemang? Ett avgörande hinder är bristen på utbildning och resurser. Utan rätt kunskap och verktyg kan viljan att hjälpa snabbt förvandlas till en risk för både de frivilliga själva och andra.

Den utbildning som erbjuds är idag främst reserverad för räddningstjänstens egen personal. Civilsamhällets aktörer, även de med ett stort engagemang, lämnas därför utan de nödvändiga kunskaperna. Samtidigt finns en misstro från det offentliga mot att släppa in frivilliga i detta arbete. En oro för att oprofessionella insatser kan leda till fler skador och olyckor skapar en osynlig men effektiv barriär mot samverkan.

Ekonomiska utmaningar bidrar också till problematiken. Många ideella organisationer har begränsade resurser och är beroende av tidsbegränsade bidrag. Det gör att deras engagemang ofta blir punktinsatser snarare än en integrerad del av brandskyddsarbetet. Här kan offentligt stöd spela en avgörande roll.

Genom att skapa långsiktiga bidragsformer och specifikt rikta medel till brandskyddsrelaterade projekt kan civilsamhället inte bara motiveras men också stärkas i sin roll. På så sätt kan de frivilliga fördjupa sin insats, och brandskyddsarbetet får en mer robust och uthållig grund.

För att vi verkligen ska kunna närma oss en situation där alla samhällsaktörer – offentliga som privata – tillsammans arbetar för att skapa ett säkrare Sverige, krävs ett skifte i både synsätt och praktik. Först och främst behöver vi ett klimat av ömsesidig tillit mellan räddningstjänst och civilsamhälle.

Genom gemensamma utbildningar, regelbundna övningar och öppna dialoger kan vi börja bryta ner den misstro som idag präglar relationen. Tydliga riktlinjer för hur, när och var civilsamhällets aktörer kan engageras skulle också skapa en stabilare grund för samarbete. Därtill är finansiellt stöd för brandskyddsrelaterade initiativ ett nödvändigt steg mot att frigöra civilsamhällets potential.

Mer läsning:
Civila insatspersoner gör skillnad

Dela3Dela1
Roger Andersson

Roger Andersson

Rekommenderad läsning!

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Lärdomar från Ukrainas räddningstjänst – kroppsskydd, hjälmar och vardag i krigets betonglandskap.

Räddningstjänst i Ukraina drabbas av konsekvenserna av kriget på många sätt. MSB har gjort flera besök i Ukraina och tar löpande hem viktiga lärdomar. Bland annat har arbetet...

Läs mer

Housegard lanserar sina första EPD:er

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Housegard lanserar EPD:er för PFAS-fria pulverbrandsläckare – ett steg mot full transparens i hållbarhetskedjan.

GPBM Nordic AB, ägare till Housegard och CGS, har släppt sina första tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer (EPD) för pulverbrandsläckare. Det markerar en klar fördjupning i företagets hållbarhetsstrategi.EPD‑dokumenten täcker hela livscykeln:...

Läs mer

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Civila insatspersoner ska stärka Sveriges krisberedskap – men bara om frivilligheten får växa med ansvarsglädje.

Civila insatspersoner kan bli en bärande del av Sveriges civilförsvar – men bara om frivilligheten får växa på egna villkor. Sverige behöver fler personer som kan agera vid...

Läs mer

Brandrapporten diskuterad i Almedalen: AI kan bli nyckel till rätt åtgärder

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Fotograf: Liza Simonsson, Säkerhetsarenan

Brandskyddsföreningens årliga brandrapport diskuterades på ett seminarium i Almedalen i dag. Paneldeltagarna var försiktigt positiva till utvecklingen – med en gemensam förhoppning om att framtidens brandsäkerhetsarbete kan styras...

Läs mer

Kanadensisk skogsbrandrök når Europa

av Pernilla Fredholm
2025-06-25
0
BILD: ctif.org

Skogsbrandsäsongen i Kanada har dragit igång med kraft, och nu har röken från bränder i Manitoba och Saskatchewan färdats hela vägen över Atlanten och nått Europa. Det rapporterar...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start