Lindbäcks bygg köper Lulebos brandskadade höghus för att renovera det. Men projektet ska också följas av forskare för att öka kunskapen om hur man bäst tar hand om modulhus med trästomme under och efter en brand.
I juni 2022 utbröt en brand i Lulebos nya höghus med trästomme. Brandbekämpningen blev omfattande och fyllde delar av huskroppen med vatten. Saneringsarbetet var komplicerat och pågick till i somras, när försäkringsbolaget stoppade arbetet. Lulebo hade bestämt att huset skulle monteras ned och ett nytt skulle byggas på samma plats, men så blir det inte.
Tillverkaren Lindbäcks Bygg har valt att köpa fastigheten och renovera den, men också starta ett forskningsprojekt kopplat till renoveringen. Lindbäcks Bygg vill visa att huset har ett stort värde även efter brand, menar vd David Sundström:
– Vi vill visa hur vi säkrar egendomsskyddet. Det är uppenbart att det idag saknas kunskap på det området. Då måste vi, som marknadsledande inom industriellt tillverkade hus med trästomme, ta ansvar och dela den kunskapen.
En tredje part ska följa renoveringen och dokumentera arbetet i en rapport. Tanken är att skapa en manual med en mer verklighetsförankrad kostnadsuppskattning för hur man bäst tar hand om en brand och efterföljande renovering i industriellt producerade trähus.
Huset är avropat via ett tidigare ramavtal inom Allmännyttans Kombohus, enligt den äldre husmodellen Kombohus Plus. Sofia Hansdotter är fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta. I en artikel på deras hemsida konstaterar hon att det finns en stor oro bland fastighetsägare om hur man tar hand om ett hus efter brand när det gäller trähus – särskilt de som byggs i moduler:
– Att vi nu får en möjlighet att genom ett riktigt case lära oss hur man gör en fullskalig återuppbyggnad efter en brand kan vara avgörande för ett fortsatt byggande av bostäder i trä.