Fram till förra året hade WHO:s internationella center för cancerforskning, IARC, klassat brandmännens yrke som möjligtvis cancerframkallande. Efter en genomgång av nya vetenskapliga rön i franska Lyon 2022 uppdaterade IARC yrket till att klassificeras som “med säkerhet cancerframkallande”. Brandsäkert jämför hur man arbetar med problemet i Australien och Sverige.
-Den nya klassificeringen har varit en ögonöppnare för många. Till exempel så ersätter AFA nu mesoteliom och cancer i urinblåsan som arbetsskador. Dessa var de två starkaste diagnoserna i IARC:s beslut. Men problemet är att ingen diagnos är prejudikat. Man måste göra en ny prövning för varje enskilt fall och i de flesta fallen avslås begäran om arbetsskadeersättning, säger Anders Cederberg, ordförande i Brandfackets stiftelse Brandmännens cancerfond.
På IARC:s hemsida står det att runt 40 procent av alla cancerfall kan förebyggas, om man arbetar för att ta fram de bästa preventiva åtgärderna.
För att börja på myndighetsidan, så är Arbetsmiljöverkets vision att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. I uppdraget från regeringen och riksdagen ska verket se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer.
— Det är arbetsgivarens ansvar att göra en riskbedömning och hitta bästa möjliga personliga skyddsutrustning som finns på marknaden för skydd mot de risker som finns, säger Paula Lundberg som är sakkunnig för PPE på Arbetsmiljöverket.
Enligt Anders Cederberg finns det idag ett underställ som ger brandmännen det skydd de förtjänar.
— Alla inser att CPP:s underställ är lösningen, men problemet är att ingen arbetsgivare vill vara först med att köpa in dessa eftersom de kostar runt 10 000 kronor styck, säger Anders Cederberg.
Skyddsunderstället har tagits fram av CPP Garments på uppdrag av Brandmännens cancerfond. Understället skyddar huden mot cancerogena brandgaser och partiklar.
— Vi har testat understället under 26 olika insatser, 25 minuter vardera. Vi fick fram att understället ger 1 000 gånger bättre skydd jämfört med ett vanligt underställ, säger Anders Cederberg.
Det i Tyskland patenterade tyget är försett med tre lager textil. Det första är av bomull och elestan. Därefter följer ett partikelfilter som minimerar hudens exponering av giftiga PAH-partiklar. Närmast huden ligger små kulor av aktivt kol på ett bomullstyg. Kolet suger upp de hälsofarliga brandgaserna. Understället bygger på samma teknik som har använts för att ge militären skydd mot kemiska stridsgaser.
Att understället är så pass viktigt för brandmännens hälsa beror på att larmställena inte skyddar mot brandrök.
— Tester visar att efter cirka 25 sekunder har brandröken gått igenom våra larmkläder och in i huden. Om inte brandröken vore brännbar skulle vi släcka bränderna med kemdräkt på oss, där ligger nivån på röken, säger Anders Cederberg.
Det har visat sig att även rentvättade larmkläder exporterar cancerogena ämnen genom huden.
— Lägg dessutom till PFAS som finns i våra kläder. Den enda lösningen är det underställ som CPP Garments säljer, säger Anders Cederberg.
I dagsläget har fyra brandmän fått sina cancerdiagnoser godkända som arbetsskada. Diagnoserna är: Prostata, tjocktarm, leukemi och cancer i matstrupen.
Först ut var Tommy Sand. Året var 2016. Då hade Tommy arbetat som brandman i dryga 30 år.
Nyligen gick han i pension och har således lämnat yrket bakom sig. Prostatacancern följer dock med honom under resten av livet.
— Prostatacancer kan ta 25 till 35 år från det du blir smittad tills den bryter ut, så många av oss får ju den när vi blir äldre, fast brandmän får den tidigare jämfört med andra yrken, säger Tommy Sand.
Han berättar vidare att alla är mer medvetna om risker nu jämfört när han började jobba som brandman. Yrkeskåren arbetar efter konceptet Friska brandmän som innebär i all korthet att vara medveten om hur man ska undvika överexponering av gifter, men emellanåt kan det vara stört omöjligt.
— Cancerogena ämnen kan man få in genom huden och svalget. Så även om man skyddar sig med ansiktsmask, så blir man ju smutsig på benen och då får man in de cancerogena ämnena där, säger Tommy Sand.
Varje gång det har skrivits om Tommy Sand i medier får han samtal från kollegor som frågar om råd. Hittills har ungefär 50-60 brandmän, som har fått cancer, hört av sig.
— Jag säger till dem alla att anmäla. Det är viktigast, så får någon annan bedöma det i slutändan. Jag hoppas att fler fall godkänns i framtiden, säger Tommy Sand.
På andra sidan jordklotet arbetar även Australiens förenade brandkårsfack, “United Firefighters Union” (UFU) med att förbättra arbetsvillkoren för sina brandmän.
Deras ordförande Greg McConville säger att UFU lägger stort fokus på att brandmän har tillgång till den bästa personliga skyddsutrustningen som finns på marknaden.
— När industriavtalen har uppdaterats har vi fått med att professionella brandmän ska ha ett direkt inflytande över inköp av skyddsutrustning och annan säkerhetsutrustning, säger Greg McConville.
Greg McConville har hört talas om skyddsunderstället från CPP Garments.
— Vi behöver nog genomföra studier här nere av plagget för att se hur det påverkar brandmännens förmåga att reglera sin kroppstemperatur när de släcker bränder eller jobbar under andra nödsituationer, säger Greg McConville.
— Men med det sagt är utvecklingen av ny teknologi, som potentiellt skyddar brandmän mot termisk absorption av cancerframkallande gifter, en välkommen och spännande utveckling, konstaterar han.
Högst upp på den australiska agendan ligger att säkerställa att landets samtliga delstater och territorier ökar antalet prejudicerande cancerformer från 12, som klubbades igenom år 2011, till 20 stycken — vilket flera delstater och den federala regeringen antog i slutet av 2022.
— Vi hoppas att våra kollegor i andra länder kan övertyga sina regeringar att tillhandahålla detta viktiga och nödvändiga skydd och stöd för sina professionella brandmän som dagligen offrar både sin livskvalitet och livslängd för att skydda sina samhällen, säger Greg McConville.
För att nå sina mål genomför UFU kampanjer och lobbar politiker. Grundpelaren i deras insatser har varit att basera alla sina krav på vetenskaplig evidens.
— Vi hoppas också innerligt att våra framsteg kan hjälpa brandmännen i Sverige, säger Greg McConville.
Text: Ulrika Eriksson
Fakta från Australien
Totalt har Australien dryga 13 000 heltidsanställda brandmän. Den federala regeringen är arbetsgivare för brandmän på 27 flygplatser i landet via Airservices Australia, vilket motsvarar Luftfartsverket och på militärflygbaser genom Försvarsmakten. De flesta brandmännen har en delstat eller ett territorium som sin arbetsgivare. Cirka sex procent av Australiens brandmän är kvinnor. Medelåldern ligger på 44 år.