Tomas Åberg, expert, på Brandskyddsföreningen kommenterar artikeln ”Sverige sämst i klassen!”
Det kan vara svårt att förstå vad kostnadseffektivt alltid innebär. Man ställs lätt inför moraliska dilemman och överväganden över ett människolivs värde. Är alla plötsligt inte lika mycket värda och är det mer riskfyllt att vistas i en byggnad där människovärdet har värderats lågt?
De flesta bränder i en bostad kan kontrolleras av en enstaka utlösta sprinkler, detta bidrar till att brandskadorna minimeras. Man kan därför fundera kring egendomsskyddet och vad som då är kostnadseffektivt. Vart kommer hållbarhetstanken in för att begränsa brand så mycket det går i ett tidigt skede och därmed minska en framtida miljöpåverkan med återuppbyggnad.
Styrfunktioner för brandskyddssystem är ofta beroende av signaler från brandlarmet. Regelbunden kontroll och underhåll av systemen blir nödvändiga så att den tänkta brandskyddsprojekteringen fungerar över tid, ja lång tid.
Det kan vara komplext till exempel en för en bostadsrättsförenings styrelse att förstå vikten av kontrollerna av brandskyddsystemen.
Styrelsen ska i sitt systematiska brandskyddsarbete identifiera vilka brandskyddssystem som är installerade och vilka kontroller som krävs för att kunna säkerställa funktionen. Gör man inte detta så tar styrelsen på sig en ökad risk och ansvar för konsekvenserna av sitt dåliga brandskyddskyddsarbete.
Text: Tomas Åberg, expert, Brandskyddsföreningen
Det här är en artikel i en serie. Övriga artiklar:
Sverige sämst i klassen
Brandskyddet i Sveriges högsta byggnader
Bränder i höga byggnader
Liten marginal till stor katasfrof!