Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Liten marginal till katastrof

Liten marginal till katastrof

av Extern Skribent
2023-12-01
i Reportage, Teknik
Det är anmärkningsvärt att Sverige inte har krav på sprinkler i höga byggnader.

Ville Bexander, expert, Brandskyddsföreningen.

Det är anmärkningsvärt att Sverige inte har krav på sprinkler i höga byggnader, skriver Ville Bexander. som en kommentar till artikeln Sverige sämst i klassen. Strategin att stanna i byggnaden och inte utrymma kan bli en katastrof om den misslyckas. Trapphusen är nämligen inte dimensionerade för utrymning.

Du kanske också vill läsa

Brandrobot imponerade i två industribränder

Kina inför krav på brandsäkra bilbatterier

Smart kommunikation för svåra utrymmen

DET MÄRKS att temperaturen börjar stiga i debatten om de nya byggreglerna. Redan 2017 påbörjades arbetet med att modernisera och förenkla byggreglerna. Först med kommittén för Modernare byggreglers utredningar och nu med Boverkets projekt, Möjligheternas byggregler. Förslag på den blivande strukturen i byggreglerna fick vi se första gången 2020 då avsnittet om skydd mot buller kom ut på remiss. Av de mer uppseendeväckande nyheterna i regelverket vara att allmänna råd och hänvisningar till standarder var borttagna.

Arbetet med brandskyddsföreskrifterna inom Möjligheternas byggregler har pågått i ett par år nu. Boverkets brandingenjörer har arbetat hårt och kontinuerligt skickat författningsförslag till sin referensgrupp för brandskydd. I brandbranschen har sedan förslagen diskuterats och kommunicerats till Boverket. Nu i vår förväntas Boverket skicka ut förslaget på föreskrifterna på remiss. Då kommer alla som vill kunna yttra sig om innehållet.

I kölvattnet av Möjligheternas byggregler har Boverket haft ett behov av att utreda vissa specifika frågor. Brandskydd i höga byggnader är en av dem.

Bränder i höga byggnader har flera utmaningar. Det mest uppenbara är att räddningstjänstens insats försvåras om branden är högt uppe i byggnaden och om många människor behöver assistans för att kunna utrymma. För att underlätta detta har byggreglerna krav på brandsäkra trapphus med brandgasventilation, räddningshiss och trycksatta stigarledningar.

Utrymningsstrategin från bostäder i höga hus i Sverige och många andra länder är egentligen ingen utrymningsstrategi, utan en utryminte-strategi. Strategin ”stay put” bygger på att endast brandutsatt lägenhet utrymmer. Räddningstjänsten släcker sedan branden innan den hinner sprida sig till andra lägenheter i byggnaden. Strategin bygger på att brandcellerna kan förhindra brandspridningen under tiden som räddningstjänsten kör fram, tar sig upp och genomför släckinsatsen.

Om denna strategi misslyckas – om branden hinner sprida sig innan släckinsatsen kommer i gång – kan situationen förvärras mycket och snabbt. Då måste fler brandmän sättas in och fler personer kommer att behöva utrymma i trapphus som inte är dimensionerade för detta. Ett sådant scenario kan leda till en katastrof.

Brandskyddet i höga byggnader må vara i samma nivå som övriga byggnader i Sverige för de bränder som uppstår dagligen – normalbränderna. Säkerhetsmarginalen till en brandkatastrof är dock liten. Krav på sprinklerskydd i höga byggnader skulle öka denna säkerhetsmarginal avsevärt. Med Sveriges materialneutrala regelverk, ”stay put”-strategin och dålig kontroll i byggprocessen är det därför anmärkningsvärt att vi är en av de få länder som inte har krav på sprinklerskydd i höga byggnader. 

Text: Ville Bexander, expert, Brandskyddsföreningen.

Det här är en artikel i en serie. Övriga artiklar:
Sverige sämst i klassen
Brandskyddet i Sveriges högsta byggnader
Bränder i höga byggnader
Styrelsen tar stora risker!

Taggar: Höga byggnaderSprinklerVille Bexander
Dela5Dela1
Extern Skribent

Extern Skribent

Rekommenderad läsning!

Brandrobot imponerade i två industribränder

av Pernilla Fredholm
2025-05-19
0
Avenger Firefighting Robot från ICP NewTech.
BILD: KFRS

Räddningstjänsten i brittiska Kent har använt sin nya, innovativa brandrobot vid två omfattande bränder på industriområden. Tekniken är effektiv och minskar riskerna för räddningspersonal i farliga miljöer. I...

Läs mer

Kina inför krav på brandsäkra bilbatterier

av Pernilla Fredholm
2025-04-29
0
I mars inträffade en tragisk elbilsolycka i Kina där tre personer omkom.

Kinas nya standarder för elbilsbatterier ska förbättra hållbarheten vid snabbladdning, och öka säkerheten för elbilsägare. Men de blir också en utmaning för biltillverkare. I mars inträffade en tragisk...

Läs mer

Smart kommunikation för svåra utrymmen

av Pernilla Fredholm
2025-04-29
0

Amerikanska lösningen BRINC Ball är en kraftig högtalare och mikrofon som kan kastas in i utrymmen där man behöver kommunicera med någon i fara. BRINC:s produkt BRINC Ball...

Läs mer

Fler fasader med växtmaterial och solceller – hur gör man dem brandsäkra?

av Pernilla Fredholm
2025-04-09
0
Fasader med solcellsmoduler och gröna växtsystem blir allt mer vanliga. 
BILD: RISE Fire Research

Fasader med solcellsmoduler och gröna växtsystem blir allt mer vanliga. Men hur hanterar man brandsäkerheten? Norska RISE Fire Research har gjort en experimentell studie för att undersöka den...

Läs mer

Vattenkanon begränsar brand på vägfärja

av Pernilla Fredholm
2025-04-09
0
BILD: DBI

Brand ombord på en vägfärja kan få förödande konsekvenser, särskilt om det handlar om en brinnande elbil. Nu vill den danska sjöfartsstyrelsen att danska färjelinjer ska beakta de...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start