De nya reglerna för gasolbrännare är en lättnad jämfört med tidigare regelverk, i och med att man tillsammans med branschen tagit fram tydligare regler och dessutom säkrare och godkända verktyg. Men takbranschen har fortfarande aktörer som använder sig av otillåtna verktyg, vilket snedvrider konkurrensen.
De tidigare reglerna för gasolbrännare vid tillfälliga heta arbeten på tak var mycket strikta och tillät inget lågutstick, på grund av den stora risken för brand eftersom oförbrända gaser förekommer. Dessa kan nämligen leta sig djupt in i konstruktionerna och antändas flera meter ifrån där man arbetat.
Den enda godkända metoden för den här typen av arbeten har varit en helt innesluten, det vill säga inkapslad, låga, med varmluft som värmebärare. Samtidigt har många av de verktyg som används på marknaden marknadsförts som inkapslade trots att de i praktiken haft lågutstick på upp till 40 centimeter eller mer. Dessa verktyg har ute i branschen felaktigt uppfattats som godkända.
-Och om man vill ha full ersättning vid en eventuell skada så måste man kunna visa att man följt säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, säger Pia Ljunggren, verksamhetsutvecklare för Heta Arbeten® på Brandskyddsföreningen.
Problemet var alltså att de gamla säkerhetsreglerna inte följdes, vilket gjorde att det var vanligt med bränder vid tätskiktsarbeten på tak. Därför började man undersöka närmare vad som var problemet.
-Ett vanligt argument var att endast varmluft som värmebärare var för ineffektivt och innebar att det var svårt att få fogarna att hålla hela garantitiden ut. Det resulterade i att man istället använde verktyg som inte var godkända och som hade långa lågor med oförbrända gaser som förflyttade sig okontrollerat på taken, säger Pia Ljunggren.
I början av 2018 påbörjade därför skadepreventionskonceptet Heta Arbeten® tillsammans med takbranschen ett arbete för att ta fram nya regler för gasolbrännare som faktiskt fungerar och som kan efterlevas. Man ville också ta fram säkrare och godkända verktyg, vilket inte funnits tidigare. När förslaget från arbetsgruppen var klart i december 2020 lämnades det över till den nystartade Regelgruppen för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, som hade i uppdrag att ta fram nationellt ramverk på området.
Efter ytterligare två remissomgångar i Regelgruppen resulterade arbetet 2022 i en revidering av säkerhetsreglerna och en ny norm för tillverkning av verktyg (SBF 2023), där det blev tillåtet med ett lågutstick på max tio centimeter.
-Det är ju försäkringsbolagens villkor som vi har att rätta oss efter. Att få med dem på en lättnad i säkerhetsreglerna för användning av gasolbrännare vid tätskiktsarbete har inte varit lätt. Det lyckades efter långa diskussioner och mycket arbete, säger Pia Ljunggren.
Carl-Gunnar Wiktorsson sitter som suppleant i styrelsen för branschorganisationen TIB, Sveriges Takentreprenörer, och är också vd för takföretaget Wicote i Göteborg. Han har köpt in de godkända verktygen till sina verksamheter och tycker de fungerar bra när väderförhållandena är goda. Är det däremot snö och is behöver detta smältas bort och underlaget torka innan tätskiktet kan monteras. Att torka med hjälp av de nya brännarna tar lång tid.
-En annan lösning är att vänta tills vädret blir torrare, men om det är ett stort bygge finns sällan sådana möjligheter. Att det tar längre tid med de nya verktygen innebär att montörer frestas att använda icke godkända verktyg för att inte förlora uppdraget. Vi har alltså ett stort konkurrensproblem med aktörer som jobbar mycket snabbare med otillåtna metoder eftersom tidsaspekten är viktig för beställarledet, säger Carl-Gunnar Wiktorsson.
De verktyg som han köpte in kommer från Sievert, som också var med i den arbetsgrupp som tog fram säkrare och godkända verktyg. Eftersom de nya, godkända brännarna har ett tillåtet lågutstick på max tio centimeter jämfört med de otillåtna brännarna där lågutsticket kunde vara 40 centimeter och ännu mer, innebär de nya brännarna ett förändrat sätt att arbeta på. Detta gör det extra viktigt att takmontörer uppdaterar sin utbildning, menar Edison Youail som är produktansvarig på Sievert:
-Det nya arbetssättet är dessutom en vanesak och ju mer de nya gasolbrännarna används, desto mer effektivt hanteras de. Branschen behöver arbeta tillsammans för att kunna använda brännarna optimalt, säger Edison Youail.
Han säger att Sievert välkomnar konstruktiv feedback och samarbeten eftersom man vill vara med att utveckla branschens framtid genom de verktyg man släpper på marknaden.
-I början av sommaren släppte vi ännu en variant som inte kräver lika mycket precision, och är en typ av plug and play-produkt som branschen efterfrågat. Så vi fokuserar hela tiden på förbättringar, säger Edison Youail.
Carl-Gunnar Wiktorsson konstaterar att en bransch som varit vana vid de otillåtna brännarna har en resa att göra.
-Men jag skulle också önska att tätskiktstillverkarna steppar upp lite och jobbar fram material som funkar bättre ihop med de nya brännarna.
Sebastian Lejonmark är försäljnings- och teknikchef på BMI Sverige AB som samlar flera tätskiktsvarumärken. Han konstaterar att de har en viktig uppgift framför sig med att fortsätta ta fram mer användarvänliga produkter. Det finns nya lösningar med självhäftande tätskiktsmaterial som används framgångsrikt utomlands, men som i dagsläget inte fungerar lika bra i det nordiska klimatet.
-Vi i takbranschen behöver sätta oss ner tillsammans, beskriva problematiken och produktutveckla både brännare och tätskikt. Däremot kommer vi nog ändå inte att kunna prestera samma effektivitetsnivå som man haft när man jobbat med de otillåtna verktygen – och det behöver även beställarledet förhålla sig till, säger Sebastian Lejonmark.
Att takbranschen har stora, etablerade företag som använder sig av otillåtna brännare är inte okej och något som branschföreningen TIB behöver ta tag i, menar Carl-Gunnar Wiktorsson:
-Om alla takmontörer hade använt de gasolbrännare som uppfyller regelverket, hade vi ju inte haft några problem. Därför behöver vi också rikta oss mot beställarledet och göra det tydligt vad som gäller och vilka krav de måste ställa gentemot sina entreprenörer.
Text: Pernilla Fredholm, foto: Sievert
FOTNOT: Takbranschens organisation TIB har inte ställt sig bakom de nya säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats. De tycker att reglerna är dåligt anpassade för deras bransch.