Annons

Du är här

Här är årets vinnare av Brinnovation

Publicerad17 september 2019  Text Karin Wandrell

Brandskyddsföreningen

Utbildningskonceptet ”Flamman & Lågan” tog hem förstapriset i Brinnovation, Sveriges första och största idé- och innovationstävling. Här berättar Camilla ”Flamman” Andersson och Cina ”Lågan” Nilsson om sina framtidsplaner.

Det gick inte att ta miste på glädjen när Camilla ”Flamman” Andersson, Cina ”Lågan” Nilsson och illustratören Eva ­Forsell kom upp på scenen för att ta emot sitt pris inför ett fullsatt Blå Hallen vid Brandskyddsföreningens 100-årsjubileum.

– Det kändes jättemäktigt när de ropade ut våra namn. Vi visste att vi var topp tre, men vågade inte ta ut något i förskott, säger Camilla Andersson. Det var en häftig upplevelse att få feedback från en professionell jury. De ställde bra frågor som fick oss att tänka till och ta idén vidare. Som jag ser det är alla vinnare eftersom tävlingen ger en knuff i rätt riktning med stöttning och hjälp på vägen.

Drygt en månad senare har både mejlen och telefonen gått på högvarv. Gratulationer och inbjudningar från hela landet har strömmat in, bland annat från Kiruna där Flamman & Lågan ska inviga en ny brandstation i höst.

– Det känns superkul! Vi kommer att åka på turné och uppträda på olika event. Vi tycker att alla ska få chansen att få en så bra utbildning som möjligt inom det här området och viktigast av allt är säkerheten. Den ska sitta i ryggmärgen.

Konceptet bygger på en pjäs för elever i årskurs 2 där karaktärerna Flamman och Lågan pratar om förebyggande åtgärder som vad man ska ha hemma i form av brand­varnare, brandsläckare och brandfilt. Plus hur man ska tänka om olyckan är framme. Barnen blir små brandambassadörer som går hem till sina föräldrar och säger åt dem att sätta upp brandvarnaren i taket istället för att låta den ligga på hatt­hyllan.

Nytt skolpaket på gång

Ett sätt att sprida konceptet vidare är det skolpaket som Camilla Andersson och Cina Nilsson just nu håller på att ta fram tillsammans med Eva Forsell och bokförlaget Boksmart i Kalmar. Det kommer att bestå av en filmad version av pjäsen, en kortfilm där Flamman & Lågan berättar om tanken bakom teatern, en tecknad film, planscher, målarbilder och förstås boken ” Flamman och Lågan. Rädda. Varna. Larma. Släck.” som kom ut i våras.

– Det finns också med en tydlig instruktion till läraren om hur materialet är tänkt att användas och det är bara att följa mallen så har de fått hela brandkonceptet, säger Camilla Andersson.

Och redan nu har trion planer på att ge ut fler faktaböcker om bland annat trafik, hjärt-lungräddning och vattenliv­räddning. Prispengarna ska användas till att ta fram en kostnadsfri app för mindre barn med fakta kring brandsäkerhet.

– Tanken är att den ska vara så kul att barnen vill öppna den om och om igen. Det kommer att finnas spel och pussel av olika slag, brandvarnare som piper och andra roliga inslag. Appen kommer att uppdateras regelbundet och ta upp brandfaror efter säsong, precis som vi gör i pjäsen, säger Camilla Andersson.

Nästa steg – ett barnprogram

Framtidsdrömmen är att Flamman & Lågan ska bli ett barnprogram eller årets julkalender, men då måste det först finnas material att visa upp för tv-kanalerna. Det var en anledning till att de valde att göra en tecknad film om Flamman & Lågan.

– Vi tänkte försöka visa den i skolor och på andra ställen där barn vistas. Den skulle också kunna användas av till exempel försäkringsbolag, säger Camilla Andersson.

Att idéerna flödar är det ingen tvekan om och en säker gissning är att vi snart kommer att få se mycket mer av Flamman & Lågan. Inte bara i hemorten Öland utan över hela landet.

Så gick tävlingen Brinnovation till

  • Brinnovation öppnade officiellt den 21 januari och under sju veckor kunde privatpersoner och team skicka in sina tävlingsbidrag.
  • En screeningjury valde ut 20 deltagare som fick ytterligare tre veckor på sig att utveckla sina bidrag utifrån den feedback de fått.
  • Huvudjuryn valde sedan ut 10 stycken som fick ytterligare tid på sig att slipa på bidragen innan det var dags för pitch inför juryn.
  • Pristagarna på plats 4–10 fick sina priser under konferensen Brand2019.
  • Topp tre fick veta vem som vunnit först under en högtidlig ceremoni i Blå Hallen i samband med Brandskyddsföreningens 100-årsjubileum.

Årets vinnare

Första plats – 100 000 kronor

Flamman & Lågan – Rädda. Varna. Larma. Släck. Utbildningsmaterial för landets skolbarn.
Camilla Andersson, Eva Forssell, Cina Nilsson

Andra plats – 70 000 kronor

Pulverlansen – en släckutrustning som gör första person på plats mer handlingskraftig.
Daniel Abrahamsson

Tredje plats – 50 000 kronor

Detektion av överhettning av köksspisar med plattermometrar.
Ulf Wickström

Juryns motivering:

”Vi bör tänka långsiktigt när det gäller brand. Flamman och Lågan har en lysande pedagogik, en perfekt blandning av praktik och teori och de kommer nu att utveckla sitt koncept ytterligare”.

Nummer 4—2019

BrandSäkert 4 2019 omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2019.