Annons

Du är här

”Allt är möjligt – se bara på mig”

Publicerad11 december 2018  Text Karin Wandrell

Eldsjälen

Camilla Andersson, verksamhetschef på Räddningstjänsten Öland, jobbar hårt med att rekrytera deltidsbrandmän till öns sex stationer.

Att vara synlig i samhället, visa att alla är välkomna oavsett kön och bakgrund och att vara tydlig med vad deltidsbrandmannayrket innebär är grundstenarna i Camilla Anderssons rekryteringspolicy. Hon började själv som deltidsbrandman 2009.

– Jag har alltid varit intresserad av brandmannayrket. Så fort det hörs sirener vill jag veta vad som händer och vara en del av det som sker. Jag sökte till Färjestaden första gången 2007, men då var det fullt. Två år senare ringde brandchefen och frågade om jag fortfarande var intresserad och på den vägen är det.

Hon varvade jobbet som deltidsbrandman med att jobba extra på Nybro Grus där hon så småningom blev fast anställd som krossmaskinist nere i berget. Men efter en steloperation av nacken 2014 kunde hon inte längre rökdyka och utföra sina uppgifter som brandman.

– Det var ett riktigt elddop när brandchef­en sa: Tyvärr Camilla, du kan inte vara kvar här längre. Istället fick jag utbilda mig till styrkeledare. Jag var inte riktigt med på noterna först utan tyckte att fasen vad tråkigt, jag är inte färdig med att vara brandman. Ett par år senare läste jag vidare till brandmästare och i dag är jag verksamhetschef på heltid. Det har gått väldigt fort och det har varit väldigt roligt även om det inte var vad jag ville då, säger Camilla Andersson.

Viktigt att synas

Deltidsbrandmännen är oerhört betydelsefulla när det gäller att trygga invånarnas säkerhet på ön. På somrarna ökar befolkningen lavinartat när alla sommargäster kommer. Bara en camping kan innebära 8 000 personer fler.

– Vi har en extra station på Böda under sommarveckorna och det är jättepoppis att jobba där. Vi har sökande från hela landet, säger Camilla Andersson. 

Men det är inte alltid lika lätt att hitta personal till de fasta stationerna. När stora arbetsplatser på ön lägger ner drabbar det också deltidsstationerna. 

– Jag tycker att det är viktigt att synas och därför öppnar vi upp våra brandstationer då och då så att folk kan komma dit och se vilka vi är och vad vi gör. Det är ofta så vi hittar personer som är intresserade av att bli deltidsbrandmän. Sedan försöker vi också handplocka folk vi tycker skulle passa. Men det som ger bäst effekt är att vi märks och syns och att folk får möjlighet att fråga oss om allt de undrar.

Camilla Andersson menar att det är viktigt att ha med både manliga och kvinnliga brandmän vid sådana tillfällen så att alla vågar närma sig. Att stötta kvinnor inom räddningstjänsten är viktigt för henne. Hon vet själv hur svårt det kan vara att komma in i ett lag.

– Jag brukar säga att allt är möjligt – se bara på mig. Det har inte varit lätt, men det går om man bara vill. Jag har lagt ner hela min själ i att ta hand om de tjejer som söker sig till oss och i dag är 15 av 120 deltidsbrandmän kvinnor vilket är bland det högsta antalet i landet. Vi har kommit långt och i dag handlar det inte om kön utan om att ha rätt person på rätt plats. 

Våga testa

Något av det första hon gjorde som verksamhetschef var att informera om att räddningstjänsten sökte deltidsbrandmän i de informationsblad kommunerna skickar ut till alla invånare höst och vår.

– Jag använder mig även av sociala medier som Facebook och Instagram för att visa vad vi gör. Vi har också jobbat med att försöka förbättra hemsidan. Det ska vara lätt att få svar på hur man går tillväga för att bli deltidsbrandman och vad det innebär.

Just nu är personalläget tufft vid tre stationer. Nerläggningen av en fabrik och svårigheter för vissa organisationer att släppa mer folk till räddningstjänsten är två faktorer som påverkar rekryteringen. Men Camilla Andersson menar att även räddningstjänsten måste följa utvecklingen och trenderna i samhället och anpassa sig efter de omständigheter som råder. 

– Öland är inte så brett, men det är långt. Ett problem är att många inte jobbar i sin hemort längre. Samtidigt har vi många bönder och jordbrukare som kan hålla jour, men som bor för långt bort för att uppfylla femminut­ersregeln. En lösning skulle vara att börja med FIP-enheter (första insatsperson) istället för att få en bredare rekryteringsbas och på så sätt skulle det till och med gå att täcka två områden samtidigt. Är man bara envis och vågar testa brukar det bli bra längre fram.

Camilla Andersson

Ålder 40 år
Yrke Verksamhetschef på Räddningstjänsten Öland
Aktuell Rekrytering av deltidsbrandmän

Nummer 6—2018

BrandSäkert 6 2018 omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2018.