Annons

Du är här

Med utgångspunkt i bränderna berättade flera av föreläsarna om behovet av mer samverkan mellan olika blåljusorganisationer, men också mellan de olika räddningstjänsterna där flera är små och kräver samordning för att klara större insatser.

Spännande insikter under Skadeplats 2018

Publicerad12 oktober 2018  Text Lina Zommorodi

Branschen

Det finns behov av utveckling och förändring inom räddningstjänsterna. Det framkom under konferensen Skadeplats i september. Det som kan bli bättre är främst samverkan, ledning, dokumentation och arbetsmiljö.

Sommarens stora skogsbränder blev en katalysator för berörda myndigheter och räddningstjänsten att se över hur man kan samverka mer och hur ledning och styrning måste fungera. Det framkom under årets upplaga av Skadeplats som hölls den 25–27 september i Helsingborg. Temat för konferensen var samverkan och föga förvånande låg stort fokus på sommarens stora skogsbränder som krävde stora bekämpningsresurser. 

En av föreläsarna var utredaren Jan-Åke Björklund som berättade vad som kommit fram i den utvärdering kring sommarens skogsbränder som han har gjort på uppdrag av regeringen. Han framhöll att räddningstjänsternas uppdrag i dag är mycket komplext och svårt för de mindre räddningstjänsterna att klara av. Det finns brister i ledning liksom behov av mer samordning, samverkan och nationell styrning för att klara större insatser.

I sin utredning, som är ute på remiss, föreslår han att huvudmannaskapet ska ligga kvar hos kommunerna och att MSB får mer ansvar, bland annat för att granska och bestämma strukturen för handlingsplanerna samt fungera som räddningstjänsternas tillsynsmyndighet, en uppgift som tidigare legat hos länsstyrelserna. Dessutom föreslår utredningen att det ställs krav på att alla räddningstjänster ska ansluta sig till en systemledning som ska finnas hos de större räddningstjänstorganisationerna. På så sätt tvingas en bättre samordning fram vilket är ett viktigt mål för att kunna klara större insatser.  

Uppmärksammade insatser

Under konferensen uppmärksammades också de fantastiska insatser som räddningstjänsterna gjorde under skogsbränderna i somras.
Johan Szymanski och Peter Bäcke från Mora brandkår var mitt i händelsernas centrum och organiserade släckningsarbetet i Mora. Med mod, ödmjukhet, kreativitet och envishet kämpade de i juli mot branden, som ibland tog över kontrollen, och lyckades till slut bemästra en av de största bränderna i svensk historia. Deras attityd till samverkan och transparens gentemot media bidrog också till framgången och de lyckades också få stort stöd från andra aktörer som Försvarsmakten och MSB. 

Konferensen blickade även utåt. Patrick Goulbourne, Deputy Assistant Commissioner vid London Fire Brigade, berättade om den katastrofala branden i höghuset Grenfell Tower i London i juni 2017, då 72 människor miste livet. Han berättade gripande om den extremt svåra arbetssituationen som branden innebar och förklarade att det ligger ett mycket gediget träningsarbete bakom London Fire Brigades kompetens. Cirka 27 veckor om året tränar de olika insatser tillsammans med läkare, poliser, brandmän och ambulanspersonal med flera.