Annons

Du är här

Sörjande männi­skor samlas utanför köpcentrumet för att lägga ­blommor, ballonger och ­mjukisdjur för att minnas och hedra de 60 människor, varav 41 barn, som miste livet i branden.

Galleriabrand i Ryssland tog 60 liv

Publicerad20 september 2018  Text David Isaksson

Utblick

Korruption, girighet och nonchalerande av brandskydds- och säkerhetsregler är några faktorer bakom den tragiska dödsbranden i Kemerovo i Ryssland.

Omkring klockan fyra på eftermiddagen den 25 mars i år startade en brand i köpcentrumet Vinterkörsbäret i den sibiriska staden Kemerovo. Brand­en kom, enligt officiella uppgifter, att kosta 60 människor livet, varav 41 barn.

Köpcentrum har i Ryssland kommit att bli något av en symbol för den gynnsamma ekonomiska utvecklingen under Vladimir Putin. Ryssar saknar många av de fri- och rättigheter medborg­arna i Väst har, men sedan sovjettidens varubrist har den materiella standarden förbättrats betydligt.

Köpcentrumen ligger ofta mitt i stadskärnan och är inte bara till för shopping. De är också en plats dit familjer går på fritiden. Förutom restauranger och biografer finns här även aktiviteter som riktar sig till barn. Vinterkörsbäret hade både en skridskorink och en minidjurpark. Som nästan alltid är fallet placerades nöjesattraktionerna högst upp i byggnaden, på fjärde våningen.

Låsta dörrar och trasigt brandlarm

Den officiella brandutredningen är ännu inte klar och många frågor återstår fortfarande, bland annat är brandorsaken okänd. Men från vittnesmål, övervakningsvideor och mobilklipp tycks det stå klart att branden startade just på barnavdelningen. 

Den 25 mars var en söndag och första dagen på vårlovet för skoleleverna. Det var därför fler besökare än vanligt i rörelse. De flesta av de barn som dog befann sig i en av biograferna och såg filmen ”Mästerdetektiven Sherlock Gnomes”.

Vinterkörsbärets personal har berättat att de brukade låsa biografdörrarna så att ingen skulle kunna smita in. På en övervakningsvideo framstår det dock som om en anställd låser upp en biografdörr, men utan att meddela biobesökarna att en brand hade brutit ut.

Inget brandlarm gick igång eftersom det hade varit trasigt i över en vecka. När branden väl upptäcktes gjordes heller inga försök att varna besökarna genom till exempel högtalarsystemet. Mobilfilmer visar också att nödutgångar var låsta och att flera personer, som var fångade inne i köpcentrumet, valde att hoppa från fjärde våningen. 

Ett vittne, som befann sig på en av biograferna i byggnaden, berättar att lamporna i lokalen aldrig tändes. En viktig orsak till att så många dog tycks alltså ha varit att de barn och vuxna som befann sig i biografen insåg alldeles för sent att det brann. När det väl stod klart fanns det ingen möjlighet att lämna lokalen.

Ryska medier har återgett föräldrars och släktingars ofattbart hemska berättelser. En mormor berättade om sitt telefonsamtal med det barnbarn som befann sig inne i biografen under branden. Barnbarnet sa att hon hade svårt att andas och hennes sista ord ska ha varit ”Hälsa mamma att jag älskar henne”.

En annan ung flicka, 13-åriga Maria Moroz, som också befann sig inne i biografen, skrev på Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook: ”Vi brinner. Jag älskar er. Var och en av er. Det här är kanske farväl”.

Krävde guvernörens avgång

När nyheten om tragedin spred sig i staden samlades tusentals Kemerovobor på det centrala torget. Här märks en upp­enbar skillnad mellan Västeuropa och Ryssland. I till exempel Sverige skulle förmodligen de drabbade i första hand rikta sin vrede mot, och kräva ansvar av, köpcentrumets ägare. Det var ju trots allt de som, fast brandlarmet inte fungerade, ändå lät Vinterkörsbäret ha öppet. 

Men de som samlats på torget ville inte prata med ägarna. Istället krävde de att länets guvernör, Amam Tulejev, skulle avgå. Några menade att president Vladimir Putin borde göra samma sak. Kemerovoborna uppfattade branden som kopplad till det ryska politiska systemet.

Maksim Trudojobov arbetar för den ansedda affärstidningen Vedomosti. Han har skrivit mycket om branden i Kemerovo. I Ryssland, menar han, är brandsäkerhet sammankopplat med hela det ryska politiska systemet.

– Till att börja med så var nästan allt fel med det här köpcentrumet. Det var korruption från början till slut. Det hade inte ens något riktigt bygglov. Och det här visste alla om. 

Han menar att i Ryssland finns inga ”oberoende ägare”. De som formellt äger köpcentrumet kan inte driva det utan tillåtelse från den politiska makten. Eftersom de officiella ägarna har beskydd kan de bygga och driva köpcentrum utan att bry sig om överträdelser av brandskyddsregler och andra föreskrifter.

– Företag som officiellt är privatägda är egentligen inte det eftersom de alltid har någon lokal eller statlig representant bakom sig. Så ser ekonomins struktur ut här. Alla vet att du inte kan driva ett företag om du inte har kontakt med lokala tjänstemän, politiker eller säkerhetstjänsten. Därför såg Kemerovoborna guvernören som ansvarig, säger Maksim Trudojobov.

I slutändan tjänar också tjänstemän och politiker stora pengar på företag som köpcentrum och Vinterkörsbäret var inget undantag. 

– Det är samma tjänstemän och politiker som leder räddningstjänsten. De kan säga till brandskyddsmyndigheter att inte åka ut och kontrollera säkerheten. Systemet är strukturerat på så sätt att det förhindrar att säkerhetsbestämmelserna efterlevs fullt ut. 

Hårt tryck att tjäna pengar

Maksim Trudojobov menar ändå att reglerna förmodligen följs till viss del. Men det finns inte någon oberoende myndighet som har möjlighet att besöka ett köpcentrum och kontrollera att nödutgångarna verkligen är olåsta, att föreskrifter efterlevs och att all utrustning finns på plats. Istället används till exempel brandskyddsmyndigheten regelbundet för att trakassera affärsidkare.

Ryssland har alltså en stor statlig ekonomi där helt privata företag inte existerar, menar Maksim Trudojobov. Men han säger också att Ryssland har okontrollerad kapitalism. De som officiellt äger köpcentrumet har ett enormt tryck på sig från politiker och tjänstemän att tjäna pengar.

– För ägarna handlar allt om att få in så mycket pengar som möjligt. De använder alla möjliga sorters metoder och trick för att göra det. 

Det var också skälet till att så många dörrar var låsta, något som både hindrade människor från att ta sig ut och räddningstjänsten från att ta sig in under branden. 

– Det handlar bara om girighet och dumhet. De som officiellt äger köpcentrumet är intresserade av att folk ska stanna kvar där. Det finns få utgångar, allt för att kunderna ska vara tvungna att gå genom hela köpcentrumet för att komma ut. Det är en perverterad affärsteknik.

Vladimir Putin begav sig snabbt till Kemerovo där han hade ett tv-sänt möte med guvernören Amam Tulejev. Tulejev bad, på ett mycket underdånigt sätt, Putin om ursäkt för att han hade skapat problem för presidenten. Men han talade inte till de drabbade.

Guvernören påstod också att bara omkring 200 personer hade samlats på torget och att de inte var släktingar till de avlidna utan i själva verket oppositionella som utnyttjade situationen. Det var förstås lögn och det var många som upplevde Tulejevs uttalande som stötande. 

Giftig blandning

Under protesterna spreds uppgifter om att antalet döda i själva verket var mycket högre än den officiella siffran. Ryktena talade om 300 döda och på torget menade många att myndigheterna ljög.

Så nära inpå branden var mycket av det som hade hänt fortfarande oklart och de lokala myndigheterna gav nästan ingen information. Ändå framstod uppgiften om flera hundra döda som osannolik. Vart skulle deras kroppar ha tagits? Var fanns deras anhöriga? 

Seriösa ryska tidningar påpekade tidigt att det inte fanns något som tydde på en så hög dödssiffra, bland annat jämförde de antalet dödsoffer med antalet sålda biobiljetter.

Maksim Trudojobov menar att den här misstron mot medier och officiella uppgifter till viss del är ett internationellt fenomen, men att det finns ytterligare en komponent som är kopplad till Rysslands historia.

– Folk förväntar sig att myndighet­erna ska ljuga för dem, eftersom det har hänt så många gånger förr. I Sovjetunionen var det normen. Man tog för givet att myndigheterna undanhöll saker. Tjernobyl är ett bra exempel som många fortfarande minns. Myndigheterna försökte dölja vad som hade hänt i omkring en vecka, men till slut var det omöjligt – och dagens makthavare fortsätter den här traditionen.

Den andra anledningen till misstron är att vi bor i en värld där alla använder sociala nätverk. 

– Där sprids rykten lätt och det kan vara svårt att kontrollera fakta. Det gör att sociala medier och det sovjetiska arvet tillsammans skapar en giftig blandning, säger Maksim Trudojobov. 

Saknar oberoende myndigheter

Men branden har gett konsekvenser. Flera åtal har väckts, men bara mot inblandade på en relativt låg nivå, som till exempel vakter. Guvernören Amam Tulejev har avgått, men han har inte på något sätt ställts till svars. 

Rysslands politiska system har inte förändrats och enligt Maksim Trudoljobov når korruptionen ända upp till Kreml. Ingenstans i landet finns det några oberoende myndigheter. 

Kan då brandskyddet förbättras i ett sådant system? I Ryssland dör, per capita, omkring åtta gånger fler människor i bränder än i Sverige. Enligt Maksim Trudojobov är det grundläggande problemet att brandskyddsmyndigheten lyder under tjänstemän som inte är intresserade av att reglerna efterlevs.

Samtidigt får en så hemsk brand som den i Kemerovo konsekvenser. Efter branden har det talats om att biografer och barnavdelningar alltid ska placeras på bottenplan i nya gallerior.

–  Reglerna kommer till viss del att efterlevas bättre eftersom ingen vill att en sådan här fruktansvärd tragedi ska upprepas. Men åtgärderna har inget att göra med att strukturera institutioner på ett riktigt sätt. Kanske går det att förbättra situationen något, men det finns gränser för hur mycket som kan rättas till inom ett sådant här system, avslutar Maksim Trudojobov. 

Branden i ryska Kemerovo

  • Den 25 mars i år brann köpcentrumet Vinterkörsbäret. 
  • 60 människor dog, varav 41 barn.
  • Flera nödutgångar var låsta.
  • Brandlarmet fungerade inte.
  • Kemerovoborna krävda omedelbart guvernörens avgång.
  • Flera bedömare anser att det stora antalet döda är kopplat till Rysslands politiska system.

Nummer 4—2018

Omslag BrandSäkert 4 2018
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2018.