Annons

Du är här

Porträtt av Ahmed Mirée

”Det ska inte gå att göra fel”

Publicerad20 september 2018  Text Lina Zommorodi

Eldsjälen

Innovatören Ahmed Mirée brinner för att kunna erbjuda barn, äldre och personer med funktionsnedsättning ett likvärdigt brandskydd.

Ett sista hopp i slalombacken under en skidresa skulle visa sig bli ödesdig­ert för Ahmed Mireé. Fallet blev hårt och han bröt båda handlederna och en ryggkota. Han var 17 år och olyckan i skidbacken gjorde även att hans lovande simkarriär fick ett abrupt slut.

– Det var tufft att behöva sluta med mitt intresse i den åldern, när jag hade satsat till 100 procent. Jag kunde inte ens bära min väska längre, säger Ahmed Mireé.

Men just den insikten skulle bli början på en helt ny väg i hans liv. Han började tänka på vad som skulle hända om det började brinna och på att han inte skulle orka bära brandsläckaren.

Flera faktorer bidrog till att han sedan tog sig dit han är i dag. För det första började han studera industriell ekonomi, organisation och ledning på högskolan i Jönköping. Under en av kurserna var ­målet att hitta en affärsidé. Han utgick ifrån sitt eget problem att inte orka bära tungt. För det andra gick han en brandskyddsutbildning under ett sommarjobb. Där ifrågasatte han tyngden i handbrandsläckarna.

– Jag fick höra att det inte fanns någon lösning och förstod då att det kunde resultera i att folk dog. Jag märkte att det fanns brister i branschen; problem som kunde ställa till det för personer i nöd. 

Vann pris

Snart hade han startat företaget Progressive Safety och tagit fram en mobil upphängningsanordning för brandsläckare som kan fästas på väggen och tas ned för att rulla brandsläckaren till branden. Den vann pris för Årets säkerhetslösning under Security Awards 2016.

– För att kunna erbjuda och säkerställa ett likvärdigt brandskydd måste också barn, äldre och personer med funktionsnedsättning snabbt och säkert kunna släcka en brand. Här blev min idé en lösning.

I höst lanserar han sin nya innovation. En ny sprint för brandsläckare. Även den kommer som ett svar på ett problem han har uppmärksammat inom existerande brandskydd.

– Jag fick höra från räddningstjänst och andra att de observerat att många har problem med att få ut säkerhetssprinten på brandsläckare. När man är stressad och panikslagen är det lätt att hålla ett hårt grepp 

och trycka på handtaget när man försöker få ut sprinten, men det leder till att den fastnar. Jag har därför tagit fram en ny sprint som klarar tryck och är enkel att dra av, säger Ahmed Mireé och fortsätter:

– Du ska kunna göra fel, men det ska ändå bli rätt. 

Sprinten lanserades i sommar och flera leverantörer är redan intresserade.

– Det är såklart jättekul att min produkt kommer ut till slutanvändaren. Förhoppningsvis kan det rädda liv framöver.

Löser ett problem

När Ahmed Mireé arbetar fram nya produkter utgår han från nuläget, där han står just nu. Han börjar sitt innovationsarbete utifrån ett problem han själv har upplevt, eller i dialog med andra.

– Jag utgår alltid från de som ska använda min produkt, de står alltid i fokus. När en brand startar har man ungefär två till tre minuter på sig att göra en insats innan branden riskerar att bli för stor för att man ska klara av den själv. Under den tiden måste vi göra det mer tillgängligt för alla att klara av brandskyddet. Där har vi utmaningen.

Numera för han en kontinuerlig dialog med bland annat räddningstjänsten för att lyssna på deras erfarenheter och ta till sig allt han kan om branschproblematiken.

– Det är en konservativ bransch, där det inte har skett så mycket utveckling. Det är bra att det kommer fler innovationer som till exempel ökar tillgängligheten. Brandskyddet ska vara till för alla.

Bidra till förändring

Ahmed Mireé har alltid tyckt om att tänka på nya lösningar och har alltid haft en vilja att bidra till förbättringar i samhället. Han kom till Sverige från Palestina som nioåring. Hans familj flyttade hit på grund av oroligheterna i landet och han tror att det kan vara därför som just säkerhet har blivit ett så viktigt område för honom att arbeta med.

– Det känns kul och bra att jobba med att öka säkerheten som kan rädda liv i slutändan. Sedan passar det mig att driva företag där jag kan jobba fritt och ta fram lösningar som branschen faktiskt behöver.

Ahmed Mireé

Ålder: 25 år
Yrke: Entreprenör och innovatör inom brandskydd
Aktuell: Lanserar en ny sprint för brandsläckare i höst

Nummer 4—2018

Omslag BrandSäkert 4 2018
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2018.