Annons

Du är här

Den nya drönaren med värmekamera och HD-kvalitet kan underlätta vid insats.

Nyheter från årets skadeplatskonferens

Publicerad3 oktober 2017  Text Anna Karin Källén

Branschen

Skadeplatskonferensen utspelade sig i år i Helsingborg. Dag två på övningsfältet med olika förevisningar var som vanligt fylld med intressanta produkter och lösningar för Räddningstjänstens arbete.

Ny släckmetod för litiumbatterier

I år fanns det flera helt nya produkter att titta på och för det nya brandsläckningsmedlet AVD (Aqueous vermiculite dispersion), för litiumbränder, var det definitivt världspremiär på Skadeplats.

Litiumbatterier finns ju i många av våra mest använda, energikrävande saker som datorer, mobiler och fjärrkontroller och användningen av litiumbatterier växer. Under senare år har ett antal olyckor skett med litiumbatterier som fattat eld, bland annat på flygplan, och olyckorna ökar nu snabbt. Inga vanliga släckmetoder har fungerat – varken skum, pulver, koldioxid eller vatten.

– Men nu kan vi erbjuda en lösning på detta växande problem i samhället, säger Melker Lang, projektledare på Göteborgsföretaget GPBM Nordic, som på Skadeplats visade hur den nya brandsläckaren med mineralet vermikulit effektivt klarar att stoppa en brand i litiumbatterier. Vermikulit har tidigare använts som isolationsmaterial i skorstenar och som flamskyddande beläggning på textil. Metoden bygger på att vatten kyler ned eldhärden medan vermikuliten skapar en kvävande skorpa över den. Därmed kan branden stoppas från att sprida sig. Släckmedlet har bland annat testats på Räddningstjänsten i Göteborgs testanläggning. Brandsläckarna bygger på en ny patenterad teknik, utvecklad i England.

Drönare med värmekamera

Drönare är inget nytt för Räddningstjänsten. Flera Räddningstjänster använder redan idag en enklare variant av drönare i sitt arbete och det är ett återkommande samtalsämne. På Skadeplats förevisades en ny, avancerad drönare med värmekamera och HD-bildkvalitet som utvecklats av ett svenskt teknikbolag i Linköping, i dialog med de lokala räddningstjänsterna i Linköping och Motala.

Drönaren kan skickas iväg direkt när larmet kommit in och skicka tillbaka bilder till insatsstyrkan. Fördelen med värmekameran är att den ser var det är varmt och kan därmed hjälpa till att leda brandmännen rätt, även om branden inte utvecklats så att den blivit fullt synlig.

Andra fördelar med denna mobila drönare är systemlösningen som gör den alltid laddad, den är liten och lätt att ta med och den har en användarvänlig handkontroll.

– Vi hoppas att vi får feedback tillbaka från de som köper vår drönare så att vi kan fortsätta att utveckla den. Vi är väldigt nyfikna på att få höra hur det fungerar när den används i verkliga situationer, säger Claes Meijer på CybAero, som förevisade drönaren på Skadeplats.

Motala Räddningstjänst är först med att ha införskaffat en av dessa drönare.

Klippbilen – en evighetsbil

Räddningstjänst Syd visade hur de kan spara pengar och samtidigt förbättra träningen av olika räddningsinsatser. Lösningen heter Klippbilen.

Insatschef Ulrika Lindmark på Räddningstjänst Syd beräknar att man kommer att ha använt cirka 260 bilvrak för träning under 2017. Med en kostnad på 500–1 000 kr styck blir det några hundratusen kronor. Ulrika och hennes personal ville minska kostnaderna och även logistiken kring inköpen av så många bilvrak.

Sagt och gjort. Inspiration fick de från Göteborgs Räddningstjänst som ledde till den kreativa idén med Klippbilen, som fungerar som ett slags ”plocke-pinn”. Efter olika övningar, exempelvis kanske man övar på att klippa av taket – går det nu att sätta tillbaka taket! Klippbilen är sedan raskt klar för en ny övning.

Ulrika menar att Klippbilen gjort övningarna både billigare och lättare att planera. Mängdträningen är lättplanerad och behöver bara kompletteras med ett mindre antal riktiga bilvrak.

– Det fungerar så bra att vi planerar för fler Klippbilar, sa Ulrika på förevisningen.