Annons

Du är här

Anna Reistadmo hänger med armen över en stor flakbil nere i en gruvgång.
Anna Reistadmo på plats nere i gruvan.

Bli expert på brandsäkerhet

Publicerad13 september 2017  Text Karin Aase

Förlag & utbildning

Brandskyddsledarutbildningen erbjuder djupare kunskap om brandsäkerhet till brandskyddsansvariga från alla delar av näringslivet.

Anna Reistadmo har gått den långa vägen. Hon började som praktikant 2007, fick en tjänst som ortborrare och gick sedan vidare till en ovanjordstjänst som arbetsmiljötekniker.

– Där ingick lite brandfrågor vilket jag tyckte var intressant, så när min chef som var brandskyddssamordnare sa upp sig 2014 sökte och fick jag den tjänsten.

För att få mer kött på benen i sin nya roll gick hon diverse småutbildningar det första året, men kände att hon ville ha något mer, något som gick på djupet och tog ett helhetsgrepp. Att ta tjänstledigt för att läsa till brandingenjör var inte aktuellt, men så fick hon tipset att gå Brandskyddsföreningens utbildning till brandskyddsledare.

Och Anna Reistadmo är inte ensam om att känna det här behovet. Ända sedan början på 1990-talet har Brandskyddsföreningen erbjudit sin utbildning till brandskyddsansvariga som behöver djupare kunskap om brandsäkerhet.

– Deltagarna kommer från alla delar av näringslivet, men ofta jobbar de på lite större företag och organisationer där brandskyddet är mer komplext, säger Malin Engelin, projektledare på Utbildningsenheten hos Brandskyddsföreningen.

Unik utbildning

Brandskyddsledarutbildningen är unik i Sverige och pågår under ett år parallellt med deltagarnas vanliga arbete. Den är består av fem block som bland annat tar upp brandkunskap, byggnadstekniskt brandskydd, riskhantering och organisatoriskt brandskydd.

– Målet är att deltagarna efter utbildningen ska känna sig tryggare i sin roll, men också att de ska ha fått kunskap om var de kan hämta mer information, säger Lars Brodin, sakkunnig brandingenjör för utbildningen. Området är så stort att man inte ens efter utbildningen klarar av att ha allt i huvudet, men man vet var man ska söka information och har dessutom fått ett stort kontaktnät av kurskamrater och lärare att ta hjälp av.

I dagsläget är det cirka 20 personer per år som går kursen, men Lars Brodin och Malin Engelin bedömer att behovet förmodligen är betydligt större än så.

– Industrin är jätteduktig på att utnyttja att den här utbildningen finns, framförallt de större företagen och de som verkar i branscher förknippade med särskilda risker, säger Lars Brodin. Däremot var det länge sedan vi hade någon deltagare från till exempel hotell-branschen. Jag tror att industrin är mer vana vid att tänka på vad en brand kan ställa till med, och därmed mer benägna att jobba förebyggande. En investering i den här utbildningen är en investering i hela företagets brandskydd.

Gör nytta direkt

Anna Reistadmo har precis avslutat sin utbildning, men märker redan hur hon har praktisk nytta av den i vardagen.

– Du ser på hela verksamheten med andra ögon när du har den här kunskapen. Helt plötsligt ser du saker du inte tänkt på innan, som blockerade utrymningsvägar eller skyltar som sitter fel.

Dessutom görs praktiska övningar under utbildningen som ger direkt nytta i verksamheten.

– Jag gjorde ett projektarbete som handlade om att dokumentera vår brandskyddsorganisation, säger Anna Reistadmo. Då upptäcker man snabbt vad som fattas, och det är något jag och min chef just nu planerar för hur vi ska åtgärda.

Även nätverket och diskussionen med de andra deltagarna har gett henne mycket.

– Vi jobbar i olika verksamheter med olika förutsättningar, men samtidigt tacklar vi samma sorts problem. Det har varit jättekul och intressant att se hur andra har löst de problem som vi funderar på, och det har också gett ett bra kontaktnät som jag är säker på att jag kommer att ha nytta av i framtiden.

Utbildning till brandskyddsledare

Som brandskyddsledare blir du expert på företagets brandskydd, och en viktig del i arbetet med att förhindra och begränsa bränder i förväg.

Utbildningen sträcker sig över två terminer och är uppdelad i fem veckoblock, sammanlagt 200 utbildningstimmar. Deltagare kan antingen läsa alla fem blocken eller välja ut block med inriktning man behöver komplettera inom. De som deltar i hela utbildningen och klarar examinationen får två CFPA-diplom som styrker kompetensen i hela Europa.

Nummer 4—2017

BrandSäkert 4 2017 – omslag
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2017.