Annons

Du är här

Cecilia Uneram

Eldsjälen Cecilia Uneram brinner för hållbarhet

Publicerad17 maj 2017  Text Karin Wandrell

Eldsjälen

Cecilia Uneram är programansvarig för Brandkonferensen och menar att hållbarhet är en fråga som alla, både privat och arbetsmässigt, måste engagera sig i för att göra skillnad.

Det har väl knappast undgått någon att hållbarhet har blivit en av de största samhällsfrågorna. Vår jord behöver all hjälp den kan få för att överleva och det innebär att stor som liten måste dra sitt strå till stacken.

– Hållbarhet är en fråga som alla, både privat och arbetsmässigt, måste engagera sig i för att göra skillnad. Under konferensen tittar vi på alla tre perspektiv – social, ekonomisk och ekologisk (miljö) hållbarhet, säger Cecilia Uneram. Det är komplexa frågor utan enkla svar, men tillsammans kan vi åtminstone få en bild av vad det handlar om och vad vi kan göra. 

Hennes förhoppning är att deltagarna efter konferensen ska se hur alla delar hänger ihop och var och hur de själva kan påbörja ett hållbarhetsarbete.

Just att göra skillnad på riktigt är ett av programgruppens mål. Det började redan förra året med Karlstadsviljan som gick ut på att aktivt arbeta med riktade kommunikationsinsatser mot riskgrupper för brand, hembesök och individanpassat brandskydd.

 – I år är det Linköpingsviljan som gäller och nu handlar det om att förbinda sig till att kliva in i det hållbarhetsarbete som redan pågår i kommunerna och att göra det tillsammans. Vi vill att konferensen ska göra ett avtryck på så vis att den faktiskt enar svensk räddningstjänst i minst en fråga som gör skillnad.

Näring för framtiden

Det är många som känner igen Cecilia Uneram från tidigare konferenser. Hon har suttit med i programgruppen i flera år och hållit många uppskattade föreläsningar. Att få vara en del av Brand betyder mycket för henne.

– Jag börjar mer och mer inse hur många värdefulla möten och intryck konferensen ger och hur ämnen som tagits upp tidigare år plötsligt poppar upp igen i mitt huvud. Ett exempel är Bo Rothsteins föreläsning i Piteå 2013 om vikten av förtroende och tillit och vilken bäring det har på ett hållbart samhälle.

Brandkonferensen handlar inte bara om att få en snabb sockerkick i form av en föreläsning som ger direkt nytta utan avsikten är att kunskapen ska räcka länge. Det kan mer liknas vid att sätta en surdegsstart som det går att baka många limpor på som sedan kan föda deltagarna med nya idéer och insikter i åratal.

– Just nu känner jag mig som lite av en missionär när det gäller hållbarhet, säger Cecilia Uneram och skrattar. När man väl har börjat se sambanden och sin egen roll i samhället finns det så mycket att engagera sig i. Jag vill få alla att inse och känna att det här är inte något vi kan överlåta till andra att göra utan vi måste börja med oss själva, både som individer och organisationer. För att få en samlad hållbar utveckling är det viktigt att ständigt föra en dialog och se det ur flera perspektiv.

Tillfälle att möta forskare

En nyhet på årets konferens är Forskarkiosken. Det är ett tillfälle för deltagarna att få träffa forskare på plats och diskutera allt från avslutade projekt till vilka behov det finns av ny forskning eller finansiering. Eftersom konferensen detta år är i Linköping har programgruppen passat på att involvera CARER, ett centrum för forskning, utbildning och uppdragsverksamhet inom risk-, respons- och räddningsområdet vid Linköpings universitet.

– Brandskyddsföreningens eget Brandforsk är förstås också med och koordinerar Forskarkiosken, säger Cecilia Uneram. Det här kommer förhoppningsvis att bli en stående punkt i programmet för att skapa möten mellan praktiker och forskare.

Hon ser fram emot årets konferens med förväntan. Det finns ingen tid att förlora – arbetet mot en hållbar utveckling måste börja nu.

– Jag vill att fler ska få upp ögonen för det på samma sätt som jag. Plötsligt uppmärksammar jag hållbarhet överallt. En insikt jag har fått är till exempel att hållbarhetsperspektivet inom svensk räddningstjänst alltmer börjar gå från miljö till social hållbarhet i form av jämlikhet och integration. Det finns så mycket att göra och så många sätt att driva på utvecklingen framåt om vi bara gör det tillsammans.

Cecilia Uneram

Ålder: 44 år
Bor: Norrköping
Yrke: Brandingenjör
Aktuell: Programansvarig för Brandkonferensen 2017

Nummer 3—2017

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 3—2017.