Annons

Du är här

Svenskarna ovetande om värsta brandfaran

Publicerad10 januari 2017  Text Brandskyddsföreningen

Bostadsbränder

Färre än var tionde svensk, sex procent, känner till att köksspisar är den vanligaste brandorsaken i svenska bostäder. Det visar en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Brandskyddsföreningen. I stället tror 74 procent av svenskarna att levande ljus orsakar flest bränder – trots att det är sju gånger så ovanligt.

– Undersökningen visar att alltför få svenskar känner till riskerna med spisbränder. Glömda köksspisar är den vanligaste brandorsaken hemma hos folk och tyvärr är det en ökande trend, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen. 

Under 2015 ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder i Sverige. 1 250 av dem orsakades av glömda köksspisar, medan levande ljus stod för 147 bränder. Även i december, då många svenskar tänder levande ljus, var antalet spisbränder nästan dubbelt så högt. 

Den nya Sifo-undersökningen visar att 74 procent av svenskarna tror att levande ljus är den största brandfaran. 10 procent tror att mobilladdare orsakar flest eldsvådor, medan 6 procent känner till faran med spisbränder. 

– De flesta av oss har glömt spisen på någon gång. Därför rekommenderar Brandskyddsföreningen alla att skaffa en spisvakt. Lite förenklat är det en apparat som stänger av spisen innan det börjar brinna, säger Cecilia Uneram. 

Undersökningen genomfördes av Sifo via online-intervjuer under perioden 6–19 december 2016. 2 301 svenskar svarade på frågan och resultatet kan du se här till höger.

Undersökningen

Vilket av följande alternativ tror du orsakade flest bränder i svenska bostäder förra året?

Levande ljus 74 procent
Mobilladdare 10 procent
Köksspisar 6 procent
Anlagda bränder 5 procent
Tv-apparater 2 procent
Öppna spisar 0 procent
Tveksam, vet ej 2 procent

 

Brandskyddsföreningens bästa tips:

  • Kom ihåg att stänga av spisen.
  • Lämna inte levande ljus oövervakade.
  • Se till att ha fungerande brandvarnare uppmonterade.
  • Se till att ha brandfilt och brandsläckare hemma.