Annons

Du är här

Stäng av spisen

Publicerad7 december 2016  Text Karin Wandrell

Bostadsbränder

De flesta bränder i våra hem börjar på spisen. Det vill Brandskyddsföreningen uppmärksamma i årets julkampanj som är digital och syns i sociala medier.

– Glömd spis är i särklass den vanligaste brandorsaken hemma hos folk. Därför vill vi uppmärksamma problemet i årets julkampanj, säger Carina Andersson, kampanjansvarig på Brandskyddsföreningen.

Själva kampanjen består av en serie korta filmklipp som alla går ut på att man ska stänga av spisen. Klippen sprids i sociala medier, framför allt på Facebook men även i bloggar och på hemsidor.

Spisar vanligaste brandorsaken

Många tror att levande ljus är den vanligaste brandorsaken i juletider men statistiken visar att det inte stämmer. I december förra året orsakade glömda spisar hela 100 bränder jämfört med 56 ljusbränder i våra bostäder.

– Även om ljusbränderna ökar markant under december kommer de ändå inte i närheten av antalet spisbränder. Vill man göra sin spis säkrare rekommenderar vi att man installerar en spisvakt som helt enkelt slår av spisen om det börjar brinna, säger Carina Andersson.

Bostadsbränder

Förra året ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder. Av dem var 1 250 orsakade av glömd spis. Näst vanligaste orsaken var tekniskt fel med 575 bränder och på tredje plats kom soteld med 524 bränder.