Annons

Du är här

Karl-Erik Andersson blev Årets eldsjäl.

Karl-Erik Andersson​ – Årets Eldsjäl

Publicerad2 december 2016  Text Nathalie Borgman

Branschen

Karl-Erik Andersson, som arbetar med brandskyddet inom hela Scandic-koncernen, blev utsedd till Årets eldsjäl på Brandskyddsledardagen. Med mjuk järnhand har han byggt upp ett rutinerat brandskydd.

I 21 år har Karl-Erik Andersson arbetat för att Scandics hotell ska bli så brandsäkra som möjligt och har sedan 2004 haft särskilt ansvar för SBA, systematiskt brandskyddsarbete. I dag är han projektledare inom Safety and Security – vilket betyder att han håller koll på att de certifierade hotellen rapporterar in alla viktiga uppgifter samt att dokumenten är uppdaterade och korrekta. Arbetet med att de resterande hotellen också ska uppfylla kraven pågår. 

– Vi har jobbat med certifieringen sedan 2012 – de flesta hotell är väldigt rutinerade. Det är mycket att hålla koll på och ibland behövs ett extra öga och en och annan påminnelse. Vi har visserligen ett digitalt system som påminner automatiskt, men jag brukar vara bra på att höra av mig också – de personliga samtalen är viktiga, och även det som gör att arbetet är så stimulerande! 

Karl-Eriks genuina driv är en anledningarna till att han får utmärkelsen Årets Eldsjäl. I motiveringen står att han driver Scandics arbete med en »mjuk järnhand« – noga och nitiskt, men alltid med en stor portion humanism och värme – och att det märks i mötet med personal inom alla nivåer på Scandic. 

– Den största utmaningen är att dele­gera ansvaret. Vi har stor personalomsättning på hotellen vilket gör det extra viktigt med struktur och personligt bemötande för att samarbetet ska fungera bra. 

Digitalt verktyg

Karl-Erik har också varit med och utvecklat det digitala verktyg som hotellen använder i det brandsäkra arbetet. Där rapporteras alla uppgifter in vilket ger bra översikt över vilket hotell som behöver göra vad. 

– Vi kan även släppa in kunder i systemet – så att de själva kan gå in och se hur vi jobbar med brandskyddsarbetet. Fler och fler är intresserade av det – vissa har till och med som policy att endast bo på brandskyddade hotell. Nu börjar vi titta på hur vi kan använda certifieringen i vår marknadsföring. Först har vi velat komma upp i 50 procent certifierade hotell, men eftersom 50 av 86 hotell i Sverige nu är klara så är det dags att berätta om det i kommersiella kanaler. 

Christer Böös från Brandskyddsföreningen motiverar Kalles vinst med: 

– Jag skulle säga att två ledord som Kalle jobbar med är »rutiner« och »bra organisation« – han har stenkoll på att allt är korrekt inrapporterat. Att Kalle sedan alltid är tillgänglig och ger snabba och korrekta svar på de flesta frågorna är självklart ett stort plus. För mig är Kalle det självklara valet av kandidat till Årets Eldsjäl!

Juryns motivering

›Kalle arbetar med brandskyddet inom hela Scandic-koncernen och har bland annat varit med och tagit fram deras webb-verktyg »Scandic-brand« för inrapportering och dokumenthantering av allt brandskydd. Kalle driver Scandics »Brandskyddat hotell« certifiering med järnhand. Kalle Anderssons järnhand är dock fylld med humanism, klokskap och med en glimt i ögat, vilket märks vid samspel med personal på alla nivåer inom hotellkedjan. Denna mjuka järnhand tycks ha effekt då 45 Scandichotell nu är certifierade brandskyddade hotell.‹

Nummer 6—2016

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2016.