Annons

Du är här

Ny brandskola för barn

Publicerad9 september 2016  Text Nathalie Borgman

Nedslag

På Exploria Nöjescenters Brandskola är det lek och lär som gäller för att öka barnens kunskaper i brandskydd och lära dem hur de ska bete sig om de råkar ut för en brand på riktigt.

I Stockholms södra delar, närmare bestämt i Fittja, har en brand brutit ut i ett tvåvåningshus. Orsaken är ännu oklar, men en sak är säker: den måste kontrolleras och släckas snabbt innan den sprider sig till närliggande lägenheter. På den lokala brandstationen byter tio brandmän om till skyddskläder och glider smidigt ner för brandstolpen. Nu måste de skynda sig ut till brandbilen, en speciell variant som drivs genom att brandmännen själva pumpar igång den. Hela brandscenariot är egentligen rätt speciellt – brandmännen är runt 120 centimeter långa och är mellan fyra och elva år.

Vi befinner oss på invigningen av Exploria Nöjescenter, 20 000 kvadratmeter underhållning i form av lekland, restauranger, go-cart, bowling – och en brandskola där barn i åldrarna fem till tolv år får leka sig till kunskap i brandskydd.

– Det ska vara kul att lära sig saker, säger Kenny Andréasson, en av Explorias ägare. Istället för att läsa sig till hur man ska agera i samband med brand hoppas vi att vår brandskola är ett kul, praktiskt komplement till skolan.

När barnen kommer till Brandskolan vet de inte vad de kommer att få göra. De blir först insläppta i ett rum där de får titta på en kort film om brandskydd.

– Det är en illustrerad informationsfilm som visar hur man ska bete sig om det exempelvis börjar brinna i teven hemma eller om man misstänker en brand utomhus. Den tar upp enklare brandbekämpande åtgärder som brandvarnare och brandsläckare och vad man ska använda i olika situationer – vatten, pulversläckare eller brandfilt? Det är inte så lätt att veta även om man är vuxen.

Lek och lär

 

Idén till brandskolan fick Kenny Andréasson, som driver flera nöjescenter tillsammans med sin bror och far, från liknande brandlekplatser utomlands, främst i USA. De har sedan förädlat idéen och gjort den mer informativ tillsammans med personer kunniga i brandförsvar.

– Syftet är inte att lära barnen allt inom brand, fortsätter Kevin, utan vi tänker »lek och lär« och hoppas framförallt att Brandskolan ska väcka intresse för mer kunskap.

När de tio barnen har satt sig i brandbilen måste de pumpa sig fram till det brinnande huset. Det gäller att hålla lagandan uppe och samarbeta för att bilen ska rulla fram.

– Det är lite jobbigt att pumpa, säger Alva, 11 år. Men det är kul också!

Det är första gången Alva gör en brandövning, förutom övningarna i skolan då det mest handlar om att gå till rätt samlingsplats. För hennes kompis Olivia är det också första gången, även om Olivia har varit på en brandstation eftersom hon har en släkting som jobbar som brandman.

– Jag vet att man ska ta det lugnt och ringa 112 om det börjar brinna. Men jag vet inte så mycket mer, så det skulle vara roligt att lära sig!

Belönas med diplom

När barnen kört fram brand­bilen till det brinnande huset, är det fullt av rök. För att släcka branden behöver halva gänget pumpa vatten och de andra hålla i slangar som sprutar vatten. Det gäller att sikta och samarbeta. När vattenstrålen har träffat alla lågor tillräckligt länge släcks branden och barnen får hoppa på bilen igen och köra tillbaka till brandstationen. Väl där belönas de med ett diplom som bevis för att de har utfört övningen.

– Mycket handlar om att utföra övningen tillsammans, säger Kenny. Utan samarbete lyckas man inte.

Brandskolan

Brandskolan på Exploria Nöjescenter öppnar inom kort och är tillgänglig för alla besökare. Skolor kommer att kunna boka ett besök till rabatterat pris. Mer information finns på exploriacenter.se

Nummer 4—2016

Tidningsomslag för BrandSäkert 4 2016
Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2016.