Annons

Du är här

Brandskyddsföreningen på plats i Almedalen

Publicerad30 juni 2016  Text Karin Wandrell

Samhälle

Snart börjar en av sommarens höjdpunkter – Almedalsveckan. Missa inte Brandskyddsföreningens lunchseminarium Gammal och rökt? som tar upp den viktiga frågan om individanpassat brandskydd.

Äldre personer är kraftigt överrepresenterade bland de som dör eller skadas svårt i bränder. Brandskyddsföreningen vill lyfta frågan om förstärkt brandskydd för äldre med funktionsnedsättningar eftersom det är en särskilt utsatt grupp.

– Förra året hade vi en utställning som uppmärksammade ämnet, men i år har vi valt att bjuda in till ett seminarium. Där kommer vi att diskutera olika lösningar och belysa både fallgropar och framgångsfaktorer för att visa vägen för kommunerna, säger Suzanne Weigl, kommunikationsstrateg, Brandskyddsföreningen.

Ett individanpassat brandskydd i hemmet kan rädda liv. Det handlar ofta om enkla åtgärder som att sätta in en spisvakt, byta till flamskyddade sängkläder eller installera snabba automatiska släcksystem. Ändå erbjuder bara ett fåtal kommuner detta i dag.

– Kunskapen om tekniken och hur man ska göra finns redan, nu handlar det om tillämpning, säger Suzanne Weigl. Vi ser Almedalsveckan som en möjlighet att både ge och få kunskap. Det är en viktig arena för möten, inte minst med dem som fattar beslut inom flera av de områden vi arbetar med.
För att skapa ännu mer uppmärksamhet kring frågan har Brandskyddsföreningen tagit hjälp av Cirkus Cirkör.  Missa inte chansen att se några av Sveriges duktigaste cirkusartister uppträda på eller i närheten av Donners plats den 5 juli.

 

 

Seminarium Gammal och rökt?

Ska var du bor i Sverige verkligen avgöra om du överlever en brand eller inte? Kom och lyssna på Brandskyddsföreningens debatt som leds av moderator Pernilla Ström. Deltagare i diskussionen:

  • Cecilia Uneram, brandingenjör Brandskyddsföreningen
  • Ulf Lago, biträdande förbundsdirektör Räddningstjänsten Östra Götaland
  • Ragnar Anderson, professor Karlstads universitet
  • Märta Dahlberg Pensionärernas riksorganisation
  • Christina Rogestam, förbundsordförande SPF-seniorerna
  • Malin Hedberg, ordförande i räddningstjänstdirektionen för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund.

När: Onsdag 6 juli, klockan 11.30–13.00
Var: Södra Kyrkogatan 13, Westanders trädgård