Annons

Du är här

Fem röster om brandskydd på flyktingboenden

Publicerad31 maj 2016  Text Karin Wandrell

Brandkonferensen

Sista dagen på Brand2016 tog upp den stora flyktingström som kom till Sverige i höstas och svårigheten med att bland annat hitta bra brandsäkra boenden åt de som tagit sig hit. Vi frågade därför fem deltagare i publiken:

Är det rätt att göra avkall på brandskyddet för att snabbt kunna erbjuda boende till flyktingar?

– Det beror på vilka avkall man gör. Utrymningssäkerheten ska man till exempel aldrig röra. Men vilka avkall som skulle vara okej har jag svårt att svara på eftersom jag är ny i branschen.

Emma Axelsson, Gästrike Räddningstjänst

 

 

– Nej, det tycker jag inte. Vi måste följa de uppsatta reglerna eftersom de finns där av en anledning.

Tomas Åberg, SBSC

 

 

– Nej. Om man måste göra avkall på brandskyddet är kraven för höga. Och om kraven inte är för höga finns det ingen anledning att göra avkall på dem.

Per-Erik Johansson, Umeå universitet

 

 

– Nej. Flyktingar har rätt till samma skydd som alla andra. Kommun och räddningstjänst ska ha ett bra samarbete och avtala rutiner för att snabbt kunna säkerställa ett bra brandskydd.

Mari Hultgren, kommunpolitiker (S) Linköping

 

 

– Nej, men det är okej att försöka anpassa brandskyddet för att få fram fler boenden. Reglerna är lite fyrkantiga ibland. Vissa byggnader, som man idag säger nej till, skulle gå att använda med små anpassningar eftersom det inte är något fel på säkerhetsnivån där från början.

Max Ekberg, SKL