Annons

Du är här

Anders Ygeman, inrikesminister, var på plats och var den som invigningstalade på årets konferens.
Anders möter Anders. Brandskyddsföreningens Anders Bergqvist passade på att ställa ett par avslutande frågor till Anders Ygeman innan inrikesministern lämnade scenen.
Karlstads berömda solsken lös med sin frånvaro, i stället var det ett skyfall som välkomnade deltagarna under den första konferensdagen.
I år fyller brandprofilen Kaare Brandsjö 100 år. Han var inte på plats själv, men alla deltagare bjöd på rungande ”hurra”-rop för att fira jubilaren. Något som filmades för att sedan skickas till Kaare.
Årets ledarskapsstipendiat utsågs bland fyra nominerade. Vinnare blev Håkan Samuelsson, Medelpad Räddningstjänst. Stipendiet delades ut av Ola Mårtensson, IRL Ledarskap.
Nytt för i år var nyhetssändningen Brandnytt som gav upphov till nyheter inom branschen. Ett uppskattat inslag som bjöd på både skratt och medhållande nickningar från publiken.
Sist ut på scenen under invigningen var Jesper Boqvist, chef restvärdeledarna, tillsammans med Karolin Broström, brandingenjör, Räddningstjänsten Östra Götaland. De avslutade med att förklara konferensen officiellt öppnad.

Brand2016 startade starkt

Publicerad25 maj 2016  Text Lina Zommorodi

Brandkonferensen

Den 24 maj inleddes Brand2016. Under dagarna tre väntas 400 deltagare närvara – inklusive Sveriges inrikesminister Anders Ygeman som invigningstalade.

Årets brandkonferens arrangeras i Karlstad på KarlstadCCC, en av Nordens största och mest moderna mötesanläggningar. Men så är det också 400 deltagare från hela Brandsverige som väntas deltaga under den tre dagar långa sammankomsten. Det blir föreläsningar, utställning, mingel och nätverksträffar. 

Fokus, under den här 25:e konferensen i ordningen, är just brand och brandsäkerhet i en föränderlig värld där särskild tyngd ligger på bostadsbränder, individanpassat brandskydd och utmaningar som räddningstjänsterna ställs inför i och med senaste årens flyktingströmmar.

Inrikesministern inviger

Brand2016 inleddes med ingen mindre än Sveriges inrikesminister, Anders Ygeman, som talare. Han lyfte bland annat Räddningstjänsten Syds arbete med hembesök som lett till en förändrad bild av räddningstjänsten och minskad hotbild mot brandmännen.

Ett nytt inslag under konferensen inkluderar en app som Brandskyddsföreningen har tagit fram. I den finns deltagarlistor, program, möjlighet att ställa frågor till föreläsarna och att tycka till i mentometerfrågor.

Arrangörerna bakom Brand2016 är Brandskyddsföreningen, Föreningen Sveriges Brandbefäl, Räddningstjänsten Karlstadsregionen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Se bildspelet för att se mer från brandkonferensens första dag.