Annons

Du är här

Plånboken räddas först vid brand

Publicerad3 februari 2016  Text Karin Wandrell

Bostadsbränder

Om det skulle börja brinna hemma – vad skulle du rädda först? Den frågan har försäkringsbolaget If ställt till 4 000 svenskar och vissa av svaren kan verka förvånande. Förutom plånbok ligger nycklar högt, trots att hemmet kanske just håller på att gå upp i rök.

Allra viktigast är förstås fortfarande att rädda sig själv och andra, men på väg ut genom dörren skulle 33 procent försöka få med sig plånbok, nycklar och bankkort. Knappt 20 procent, övervägande delen kvinnor, skulle rycka till sig foton och fotoalbum. Att det klassiska fotoalbumet har halkat ner ett steg kan bero på att många bilder i dag lagras digitalt vilket kanske förklarar varför den externa hårddisken placerar sig på tredje plats.

Mobilen däremot kan lågorna få sluka, det är män och kvinnor eniga om. Männen vill däremot få med sig den bärbara datorn och läsplattan medan kvinnor föredrar att rädda sina smycken.

Men den dagen man väl står inför en liknande situation är det inte lika lätt att tänka rationellt. Det vet August Ekman Öhrn som snabbt tvingades evakuera från sitt lantställe i norra Västmanland under den stora skogsbranden 2014.

– Jag fick en mindre blackout. Vi visste att något var på gång, så när räddningstjänsten kom förbi var katterna redan inne i sina burar. I sista stund ryckte jag åt mig mina och min pappas badbyxor från tvättlinan och en smörgås med makrill och sen åkte vi iväg. Kvar i huset fanns allt annat. Som tur var nådde branden aldrig oss så allt fanns kvar när vi kom tillbaka efter det att avspärrningarna hävdes.

Varje år gör räddningstjänsten cirka 6 000 insatser vid bostadsbränder. En tredjedel av dessa sker under december och januari. Ett bra sätt att skydda sig mot brand är att ha fungerande brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma.

Enkäten

Vad vore den viktigaste saken som du skulle ta med dig från hemmet om det skulle börja brinna?

  Total  Kvinnor   Män
Plånbok,
nycklar,
bankkort 
33 % 30 % 36 %
Foton/
fotoalbum
18 % 23 % 12 %
Extern
hårddisk
9 % 9 % 10 %
Mobilen 7 % 7 % 7 %
Bärbar
dator/
iPad
7 % 7 % 8 %
Bilnyckel 3 % 3 % 3 %
Smycken 2 % 2 % 1 %
Pass 1 % 1 % 1 %

Om det börjar brinna:

  • Rädda – dig själv och andra
  • Varna – andra runt omkring
  • Larma – ring 112
  • Släck – försök släcka branden om det inte innebär en fara för dig.

Läs mer