Annons

Du är här

Brandskyddsföreningen och Karlstads räddningstjänst hälsade välkomna.

Dramatik och deltagande på Skadeplats 2013

Publicerad18 oktober 2013  Text Klara Möller Norén

Räddningstjänst

Efter sedvanlig inledning och välkomnande av Ulf  Lago och Cecilia Uneram från Brandskyddsföreningen, samt radarduon Åsa-Nisse, det vill säga Åsa Bergsten och Nisse Weslien, förbundsdirektör respektive räddningsledare inom Karlstads räddningstjänst, öppnades den femte upplagan av konferensen Skadeplats med stor dramatik.

Till musik från fantasyserien Game of Thrones och eldsflammande ljussättning presenteras Skadeplats från starten i ett bildspel med citat, statistik och fakta, för att landa på årets imponerande deltagarsiffra – 591 anmälda. Stämningen är ändå familjär och hjärtlig, och fokus ligger tydligt på att involvera och aktivera deltagarna. Utställarna har uppmanats till praktiska demonstrationer, det twittras under gemensamma hashtaggen #skpl och alla deltagare har utrustats med mentometerknappar.

Mycket återknyter till tidigare konferenser; Lasse Nelson och Erik Elvermark tar till exempel vid direkt där föreläsningen om konstruktionsbränder slutade förra året och uppdaterar på vad som hänt sedan dess. Utvecklingen har gått över förväntan, menar de.

Tungt ämne tillgängligt

Med film och rollspel väcker Conny Söderberg, Leif Jirebeck och Mickael Ivanov frågor om hur räddningstjänsten bör bemöta akut självmordsbenägna personer. Det är påtagligt i lokalen att många är tagna. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige, får vi veta.

De tre brandmännen har varit med och utvecklat SPIS, självmordsprevention i Stockholms län. SPIS målsättning är att aktivera hela samhället i självmordsfrågan, från polis och räddningstjänst till forskare och stadsplanerare. Utbildning är centralt, och samverkan det viktigaste ledordet. Sju delprojekt inom SPIS spänner från rutiner för att ta kontakt vid ett självmordsförsök till att sätta upp räcken på Stockholms broar.

Aktiva åhörare

Även här aktiveras publiken med frågor som besvaras med mentometerknapparna. Frågan om det är okej att använda fysiskt våld för att förhindra ett självmord skapar diskussion. Ja, menar många, men föreläsarna betonar att det bästa är om den självmordsbenägna frivilligt avstår– ett sådant aktivt val bäddar för bättre vård. Conny Söderberg avslutar med orden: »Jag tror att vi räddar fler så här än vad vi gör i bränder. Det är vad som driver mig.«

Ventilering på rätt sätt

»Jag har fått the Graveyard Shift, direkt efter lunchen« skämtar Stefan Svensson från LTH, men lyckas ändå aktivera publiken i sin föreläsning om brandgasventilation. Om hans långa ekvationer avskräcker, så visar den lilla modell som han rökfyllt och filmat med önskvärd tydlighet hur ventilation kan effektivisera släckning, underlätta utrymning och insats samt begränsa skador. Om inledningen var sömnig, så är frågorna efter föreläsningen desto fler.

Äggskallar och veteranare

Från brandgasventilation byts ämne till ansvarsfördelning. Per-Olof Engholm och Göran Björn använder potatisar och ägg för att illustrerasäkerhetstänk. Mentometerknapparna går varma, och ger dagens mest chockerande svar – en tredjedel av de församlade brandmännen använder inte bilbälte.

Per-Olof guidar oss genom bilarna i sitt liv. Den brandbil han gjorde sin första utryckning i 1985 ser ut som något ur Kalle Anka i ett montage med en modern brandbil. Men, menar föreläsarna, vi har långt kvar. Vi har satsat på hästkrafter men glömt säkerheten, och måste tänka om. Ett steg på vägen är att låta den yngre generationen ansvara för att alla har bälte – de har säkerhetstänktet i ryggmärgen.

Försmak av praktik

Mikael Ström från Rescue Team Skaraborg ger en föraning om torsdagens späckade program i en uppmaning till fler att tävla. Hans lag har tävlat i  SM och VM i losstagning, erfarenheter som gett bra träning i kommunikation och att läsa olyckor.

I den efterföljande demonstrationen av livräddningsutrustning bjuder vädret vid Klarälven på uppehåll och enstaka solglimtar medan vi bevittnar räddningsförsök med lina, flotte och dykare från båt. Bland innovationerna för eftersök finns Deep Visions sonarsystem, som utnyttjar beprövad ekolodsteknik men skickar signaler rakt framåt, och kan hitta en kropp i mörkt, djupt vatten.

Expansivt avslut

Dagen avslutas med en ingående genomgång av bilolyckor med alternativa bränslen av morgondagens huvuddomare i SM i losstagning, Göran Valentin. Enligt hans åsikt är räddningstjänsten relativt väl rustad för att hantera olyckor med gas- och hybridbilar, genom de vanliga arbetssätten. Risken för explosioner, högspänningstillbud och jetflammor gör det ännu viktigare att hålla på rutiner som att koppla ur batteriet.

Nummer 6—2013

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2013.