Annons

Du är här

Karin Åkesson och Felix Andrén.

Ungdomar för trygghet

Publicerad19 oktober 2012  Text Karin Wandrell

Nedslag

Varje dag besöker Felix Andrén, Karin Åkesson och deras kollegor skolor och bostadsområden runtom i Karlstad. Tanken är att de ska tjäna som goda förebilder och hjälpa de barn och ungdomar som behöver det.

Allt började 2007 med ett medborgarförslag om »patrullerande polare« till kultur- och fritidsnämnden. Det hamnade så småningom hos barn- och ungdomsnämnden där det utvecklades till projektet »Ungdomar för trygghet« som drog i gång 2010. Projektet har nu övergått i en permanent verksamhet med bas på Trygghetscenter i Karlstad som sedan årsskiftet drivs av Karlstadsregionens Räddningstjänstförbund som har ett helhetsansvar för kommunens trygghetsarbete.

Felix Andrén har varit med från början och är numera en av veteranerna i sammanhanget.

– Jag älskar att jobba med ungdomar, skapa kontakt och vara en förebild. Under gymnasiet var jag ledare på flera hockeyläger så jag hade lite erfarenhet. Jag har lärt mig så mycket mer än jag trodde innan och har fått en helt annan samhällsbild. Det händer att unga killar och tjejer kommer fram, klappar om mig och tackar för att jag bryr mig. De har inte så många andra som gör det och det är det som gör att det känns värdefullt att ha det här jobbet.

Karin Åkesson håller med. Hon började för ett och ett halvt år sedan och är också gymnastiktränare vid sidan om.

– Jag hade kompisar som jobbade för »Ungdomar för trygghet« och de tyckte att det skulle passa mig. Det har gjort att jag har fått en inblick i hur olika ungdomar har det och det har också gett mig bättre förståelse för varför vissa beter sig som de gör.

Godisklubbor stoppar bråk

I dag jobbar nio tjejer och killar mellan 18–21 år på »Ungdomar för trygghet«. Deras uppgift är att besöka mellan- och högstadieskolor på dagtid och vara ute och umgås och aktivera barn och ungdomar i de olika bostadsområdena på eftermiddagar och kvällar. Varje fredag nattvandrar de två och två på stan. Ett nytt, lite oväntat, men ovanligt effektivt sätt att stoppa gruff och slagsmål har visat sig vara att dela ut godisklubbor när krogarna stänger. En idé som ursprungligen kommer från England.

– Det var till exempel två killar som stod och bråkade på Kungsgatan där en ordningsvakt hade gått emellan. Vi stack in påsen med klubbor mellan dem och frågade om de ville ha. Det gjorde att de särade på sig direkt, berättar Felix Andrén.

– Det är ett sätt att skapa kontakt som funkar. Det gör det mycket roligare att nattvandra eftersom vi pratar mer med folk nu, menar Karin Åkesson. De undrar vilka vi är och vad vi gör och dessutom blir de glada när de får en klubba.

Patrik Vikström arbetar som säkerhetskoordinator åt Karlstads kommun och när räddningstjänsten tog över Trygghetscenter blev han även enhetschef och närmaste chef till ungdomarna.

– Vi jobbar med säkerhetsfrågor i hela förbundet. Det här var en chans att mixa ihop trygghets- och säkerhetsfrågor och få dem att hamna under samma paraply. »Ungdomar för trygghet« utvecklas hela tiden och har blivit mer synliga. De är i de områden där de behövs och vi har nyligen utökat från fyra skolor till sju som de besöker varje vecka. De är indelade i tre grupper där en av dem fungerar som arbetsledare och de turas även om att sköta receptionen på Trygghetscenter för att få en inblick i alla verksamheter som sitter här.

Utbildade i första hjälpen

Ungdomarna är alla utbildade inom första hjälpen, hjärt- och lungräddning med defibrillator (hjärtstartare), bemötande, vardagsjuridik, kommunrelaterade frågor, hur polisen arbetar med mera. De har alltid med sig defibrillatorn under sina nattvandringar, men hittills har de aldrig behövt använda sig av den även om det var nära en gång berättar Felix Andrén:

– Jag och en kollega såg hur en jätteberusad kille bara sjönk ihop på gatan. Hans bror berättade att han hade fel på hjärtat. Vi lade honom i framstupa sidoläge och när han hade kräkts slutade han att andas. Vi hade precis fått fram defibrillatorn när han började andas igen samtidigt som ambulansen kom. Vi hörde senare att han hade klarat sig.

För att det ska vara lätt att känna igen »Ungdomar för trygghet« bär alla likadana kläder. Orange pikétröja, grå huvtröja och orange jacka, alla med trycket »Ungdomar för trygghet«.

– I början trodde många att vi var »minipoliser« och var lite misstänksamma men när de fick veta vad vi gör blev vi kompisar istället, säger Felix Andrén. En viktig uppgift vi har är att röra oss i bostadsområdena och hitta på olika aktiviteter. Många barn som har problem hemma stannar kvar på skolområdet eller i närheten efter skolan. Vi spelar fotboll och kort med dem eller sitter bara och snackar.

Poppis i skolan

Skolorna uppskattar deras arbete och vill gärna att de är med på olika evenemang som fritidsdagar, besök i badhuset och cykelns dag. »Ungdomar för trygghet« är också med vid skolavslutningarna och rör sig ute under andra högtidsdagar som nyår och midsommarafton. För att förebygga ungdomsvåld håller »Ungdomar för trygghet« även en föreläsning för alla elever i årskurs 1 på gymnasiet.

Driver fritidsgård

Varje fredagskväll driver de en fritidsgård i Rudskolans ljusgård. Tidigare hängde ungdomarna i centrum men nu har de fått någonstans att vara.

– Vi pratade med rektorn som var positiv till förslaget och det brukar komma runt 30 besökare i olika åldrar för att spela spel, snacka och umgås. Vi hjälper också till och bemannar en annan fritidsgård varannan vecka så att den ska kunna vara öppen varje fredag vilket inte hade gått utan vår hjälp, säger Karin Åkesson.

När Felix Andrén och Karin Åkesson kommer till Frödingskolan är det rast. Skolgården är full med ungar som spelar basket och fotboll eller bara springer runt.

Ett gäng killar som går i nian får syn på Felix Andrén och går genast fram till honom, ger honom en klapp på axeln och en kram och frågar när de ska spela amerikansk fotboll. Det märks att »Ungdomar för trygghet« är populära här.

– Felix är bästa killen, säger en av grabbarna. Det är jättebra att de är här. Man kan snacka med dem om allt.

Patrik Vikström berättar att det kommer in flera spontanansökningar varje vecka från unga som vill jobba hos »Ungdomar för trygghet«.

– För att komma ifråga för en tjänst ska de vilja jobba med ungdomar, vara prestigelösa och kunna ta både med- och motgångar. De måste också kunna tackla svårigheter som till exempel ätstörningar eller drogproblem. »Ungdomar för trygghet« har fångat upp många unga på glid.

Stort intresse från andra kommuner

»Ungdomar för trygghet« jobbar både förebyggande och situationsanpassat och skapar relationer såväl med de utsatta barnen som de barn som stör. I princip har de varit/eller är på alla mellan- och högstadieskolor i Karlstad.

– De ringer ofta från andra kommuner och vill veta mer om hur vi jobbar. Idag har jag haft besök från Helsingborgs Brandförsvar, säger Patrik Vikström. Vi skulle kunna anställa tre gånger så många ungdomar om bara ekonomin tillät – det finns ett stort behov av våra tjänster.

»Det händer att unga killar och tjejer kommer fram, klappar om mig och tackar för att jag bryr mig.«

Nummer 6—2012

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2012.