Annons

Du är här

Hillevi Cederberg

»Efter branden hotades mitt företag av likvidering«

Publicerad30 april 2012  Text Karin Wandrell

Bostadsbränder

Branden på övervåningen i Hillevi Cederbergs kedjehus på Ekerö fick betydligt mer långtgående konsekvenser än sot- och rökskador. Som egen företagare med kontor hemma har verksamheten nu legat i träda i över ett halvår.

När BrandSäkert kommer på besök är hela vardagsrummet fyllt av kartonger som kommit samma dag från saneringsbolaget. På övervåningen är det mesta av interiören återställd, men sönerna sover fortfarande på madrasser och familjens inplastade kläder hänger på klädställningar i metall som Hillevi fått låna av sin bror. Längs ena kortväggen i köket står ett långt bord med ett hopplock av lånade datorer och skrivare som får fungera som tillfällig arbetsplats.

– Men bolaget står i princip still, säger Hillevi. Jag har en avbrottsförsäkring men den träder i kraft först när jag skickat in listan med allt som blev förstört till försäkringsbolaget. Varje månad tickar det ut kostnader på 50 000 kronor förutom min lön. Hittills har jag levt på sparpengar och lån från min snälle exman.

Själva branden bröt ut på kvällen den 4 oktober förra året. Klockan 20.51 gick röklarmet till Securitas. Hillevi höll ett stort seminarium i stan och hade mobilen avstängd.

– Min yngste son Holger var med mig och min äldste son Erik var på jobbet. Till slut fick de tag i min bror Håkan, som bor längre upp på gatan. Själv hade jag totalt glömt bort att han stod på listan. Eftersom han jobbar nästan jämt var det rena turen att han var hemma. Han bor dessutom på norrsidan där det är dålig täckning, men just denna kväll hade han kvar mobilen i fickan och samtalet gick fram. 

Rökfyllt hus

Håkan tänkte först inte svara eftersom samtalet kom från ett dolt nummer och han trodde att det var en säljare.

– Men sedan tänkte han: »Okej, då får jag någon att skälla ut så jag svarar väl då!«, berättar Hillevi. När han fick höra att rök­larmet hade gått var hans första reaktion att någon av ungarna hade bakat och bränt bullarna, men sa ändå ja till att Securitas skulle skicka dit en bil.

Håkan bestämde sig ändå för att köra ner och kolla själv. När han kom fram till huset var det mörkt och låst. Det var först när han gick runt till baksidan han kunde se lågorna flamma innanför fönsterkuporna på övervåningen.

– Eftersom det är vårt gamla barndomshem känner han till precis hur det ser ut. Han rusade till garaget, hämtade en yxa och slog sönder balkongdörren på nedervåningen, säger Hillevi. Sedan sprang han in i badrummet, blötte en handduk och lindade runt huvudet och tog sig uppför trappan för att försöka få tag i brandsläckaren som stod däruppe, men på grund av den tjocka röken såg han ingenting.

Håkan bankade på hos grannarna, ett äldre par som inte hade märkt något. När de öppnade ropade han: »Det brinner!«, sprang in, tog brandsläckaren under trappan och försvann igen.

– Under tiden ringde han 112 och sa att huset var övertänt eftersom han ville att räddningstjänsten skulle komma snabbt. Håkan har berättat att när han kom in igen låg röken som ett lock över hela övervåningen och värmen var outhärdlig. Men min bror är envis så han tog sig ändå upp i trappan så långt det gick samtidigt som han pratade med larmoperatören som med barsk stämma sa till honom att genast lämna byggnaden. Håkan svarade att det tänkte han absolut inte göra utan istället stod han kvar i trappan, fräste, hostade och svor samtidigt som han tömde släckaren rakt upp i rummet.

Bodde på hotell

Fyra brandbilar, två ambulanser och tre polisbilar var snabbt på plats och tjugo minuter efter det larmet gått var branden släckt klockan 21.11. Efter en halvtimmes övertalning följde Håkan med till sjukhuset där han blev kvar över natten. Men adrenalinchocken satt kvar i flera dagar. Under tiden försökte min son Erik att få tag på Holger och när Holger till slut svarade skrek Erik att huset brinner och undrade om det var någon kvar hemma. När Holger sa nej kastade Erik på luren, säger Hillevi.

– Jag bara stod där med mobilen i handen, säger Holger. Sen fick mamma syn på mig och frågade vad det var. Jag svarade: »Huset brinner!«.

– Mitt svar blev: »Tack, jag vill inte veta mer!«, säger Hillevi. Sedan ringde jag min exman och bad honom ta hand om pojkarna och fortsatte seminariet. Min tanke var att huset brinner, vad kan jag göra? Räddningstjänsten är på plats och det finns inget jag kan hjälpa till med. Mamma var kriminalpolis så det kanske är därför jag reagerade så lugnt.

Hillevi valde att inte återvända hem den kvällen utan tog istället in på hotell. Hon kontaktade försäkringsbolaget och först två dagar senare, när hon fullföljt kursen, åkte hon hem för första gången sedan branden. Då var saneringsbolaget redan på plats.

– Det var full fart. De packade ner allt från övervåningen och tog med sig alla textiler i huset för sanering. Det gick inte att bo där eftersom elen hade brunnit, värmen fungerade inte och det luktade hysteriskt illa.

Brandorsak okänd

Branden hade startat i den öppna hallen där Hillevi hade sitt hemmakontor. Den brandtekniska utredningen angav brandorsaken som okänd, men Hillevi har en egen teori.

– Det stod två skrivbord mittemot varandra och under dem hade jag sladdrännor i plast från Ikea med massor av sladdar och kontakter och det är troligen där branden har startat. Det har brunnit under en knäpall som stod under bordet och sedan har branden spridit sig upp i skrivbordet och ner i golvet, säger Hillevi. Mina datorer, min externa hårddisk och skrivare var förstörda. Som tur var hade jag min laptop med mig.

Något hon har tänkt på i efterhand är vanan att ha hårddisken bredvid datorn när man gör backup. Om något inträffar, som i detta fall en brand, går all information förlorad.

– Som egen företagare hade jag inte haft en tanke på det innan, säger Hillevi. Men som tur var hade vi nyligen gjort en omin­stallation så min kollega hade sparat allt på sin server.

Hillevi hade olika försäkringsbolag för hemmet och företaget vilket har lett till mycket extraarbete.

– Jag skulle önska att någon hade berättat för mig vad man ska göra och hur det fungerar när man är mitt uppe i det, men den servicen saknas helt hos försäkringsbolagen. Jag fick inte mycket information. Även om jag är rätt bra på att ta mig fram på egen hand har jag hela tiden legat i bakvattnet.

Hot om likvidering

Hillevi flyttade hem sitt företag förra våren vilket gjorde att hon under flera månader stod utan både hem och arbetsplats. Hon hade ett fåtal kurser inbokade under november och december som hon hysteriskt försökte leverera. Hennes datorer, skrivare, projektor och kamera var antingen förstörda eller nerpackade. Dessutom skulle årsredovisningen för bolaget in senast den 30 november.

– Bolagsverket tar ingen hänsyn till en brand. Jag har fått betala både böter och straffavgifter, säger Hillevi. Min revisor var egentligen skyldig att avgå ur bolaget vid nyår och anmäla mig för bokföringsbrott, men han har varit förstående och hjälpt till.

I slutet av januari lyckades hon göra en genomgång av hela bolaget efter att ha gått igenom alla kartonger som stod hos saneringsbolaget.

– En månad är fortfarande borta, främst leverantörsfakturor, men jag kunde i alla fall göra en årsredovisning som revisorn har godkänt. Annars hade mitt företag likviderats den 1 mars.

För Hillevi har branden fått stora konsekvenser arbetsmässigt. Hon kan inte skicka offerter eller leverera kursmaterial vilket påverkar affärerna eftersom hon jobbar med kunder där själva säljprocessen tar ett-två år.

– Jag hinner inte arbeta eftersom jag måste lösa allt annat med försäkringsbolag etcetera först. Min säsong varar cirka åtta månader och tar slut i maj. Förhoppningsvis kan jag börja sälja in uppdrag till hösten snart.

Ett råd hon vill ge andra företagare som jobbar hemma och drabbas av något liknande är att inte vänta på försäkringsbolaget utan direkt gå och hyra ett möblerat företagskontor för egna pengar för att få företaget på rull så snabbt som möjligt igen.

– Det hade jag gjort idag med facit i hand. Men det är bara att ta ett djupt andetag och hoppas att det ska komma ut något bra av det här också!

»Jag skulle önska att någon hade berättat för mig vad man ska göra och hur det fungerar.«

Nummer 3—2012

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 3—2012.