Annons

Du är här

»Rök är farligt för lungorna!«

Publicerad24 oktober 2011  Text Karin Wandrell

Utbildning

Sexton entusiastiska 6-åringar från Skrindans förskola i Björklinge i Uppsala fick under en intensiv dag lära sig brandkunskap på övningsfältet Viktoria. Något som uppskattades mycket av barnen.

Anders Thor, rådgivare på Brandskyddsföreningen, höll i utbildningen tillsammans med Tobias »Tobbe« Gustafsson. Tobbe, som tidigare har arbetat på förskolan, har numera fast anställning som brandman vid Uppsala brandförsvar.

När BrandSäkert kommer på besök är det dags att öva utrymning.

– Jag gjorde smällare och nu ligger det en gubbe kvar på golvet. Det är Tobias! säger Anders.

Barnen kastar sig över uppgiften och hjälps åt att släpa ut den tunga dockan, som för ögonblicket föreställer Tobbe, ur det rökfyllda rummet.

– Det var kul! säger Naomi, 6 år. Vi har fått lära oss att ringa 112 om det brinner och att krypa långt ner på golvet. Rök är farligt för lungorna!

Anders, vars egen son är en av besökarna, berättar att dagen handlar om att lära ut allmän information om hur man ska bete sig vid en brand.

– Barnen får möjlighet att testa och visa vad de kan. Skrindan har regelbundna brandövningar och är nog en av Uppsalas brandsäkraste förskolor.

Orädda och modiga

När Tobbe dyker upp utbryter rena kramkalaset. Alla vill hälsa på sin gamla  »dagisfröken«.

– Vi är brandmän! Jag är brandchef! ropar några entusiastiska smågrabbar.

Nästa moment är att lära sig att använda en handbrandsläckare och släcka brand i plåtfat. Isak är först ut. Han fattar brandsläckaren utan rädsla och vet precis hur han ska göra. De andra väntar otåligt på sin tur. När släckaren tar slut vill barnen pröva på brandfilten.  Anders lägger en docka på marken och tänder på. Brandfilten är stor och otymplig för små barnahänder och det tar några försök innan den hamnar rätt men sedan går det som en dans.

I väntan på att besöka brandstationen hörs plötsligt en kraftig smäll. Alla hoppar till. Det visar sig vara en sprayflaska som exploderat vid en annan övning i närheten vilket ger Anders möjlighet att ta upp denna aspekt också.

Inne på brandstationen visar Tobbe brandbilen och alla spännande saker den innehåller.

– Den är som en stor verktygslåda, säger han.

Han visar upp hydrualsaxen, låter barnen provhålla den och frågar om de vet vad det är. »Det är för att klippa upp bilar om någon är kvar därinne«, kommer snabbt svaret. Någon annan tycker att den ser ut som en jättestor nagelsax.

Inne i omklädningsrummet visar Tobbe hur det kan gå till vid en utryckning och hur snabba brandmännen måste vara. Han glider nerför stången och sätter fort på sig skyddskläderna som står förberedda på golvet. Sedan kommer ögonblicket alla väntat på – att få åka brandbil! En kö bildas snabbt och fem i taget får sedan barnen åka iväg med tjutande sirener och allt.

Vattenkrig

 

Väl framme väntar Anders med nygrillade hamburgare och korv. Förmiddagens övningar har väckt aptiten och det slinker ner både två och tre korvar nersköljda med festis. När alla är mätta och belåtna promenerar gruppen under barnskötaren Carina Petterssons och förskolechefen Carina Klingbergs ledning ner till dammen för att öva livräddning med boj. Det gröna vattnet ser inte särskilt inbjudande ut så det gäller att hålla sig på lagom avstånd för att inte trilla i.

Tobbe demonstrerar hur det går till innan barnen själva får pröva. Under tiden förbereder Anders nästa övning en bit bort – att spruta med brandslang. Tobbe utmanar barnen att försöka träffa honom med vattenstrålen, något alla tar sig an med stor glädje och entusiasm. Det är väldigt nära några gånger och det är med nöd och näppe han klarar sig från att bli genomdränkt. Sedan väntar dagens sista överraskning innan det är dags att åka hem, glass och ett fint diplom till alla som deltagit.

»Vi är brandmän!
Jag är brandchef

Nummer 6—2011

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2011.