Annons

Du är här

Uppdrag i Moskva

Publicerad25 oktober 2005  Text Lena Nordlund

Mattias Strömberg, heltidsbrandman i Bollnäs, var för en tid sedan på ett ovanligt uppdrag. Han lärde bland annat ut hjärt- och lungräddning (HLR) på Svenska skolan i Moskva.

Mattias Strömberg har jobbat som brandman i Bollnäs sedan 2000. I hans arbetsuppgifter ingår att vara instruktör i HLR för både vuxna och barn. Via en bekant fick han frågan om han kunde ordna en sjukvårdsutbildning för personalen vid Svenska skolan i Moskva.

– I Ryssland fungerar det inte som i Sverige. Det finns inte samma resurser. Därför var det ett önskemål från föräldrarna på skolan att personalen skulle lära sig att ta hand om enklare sår, skador och akuta insjuknanden, säger Mattias.

Mattias undervisade bland annat om hur man kan vara förberedd om något händer.

– Skolan hade redan gjort en hel del. De hade tagit fram en lista med telefonnummer att ringa i nödfall. Det är problem med språket och med att få fram tolkar. Det är få ryssar som talar engelska. Därför hade skolan också skrivit ned hur man skulle uttala adresserna på ryska så att ambulansen eller brandbilen skulle åka rätt. På listan hade man också nummer till internationella SOS. Men även om man ringer efter en ambulans och lyckas få tag i en kan det dröja länge innan den kommer fram till olycksplatsen.

Lång väg till sjukhus

Svenska skolan har kontrakt med ett speciellt sjukhus som man måste ta sig till om någon blir sjuk. Det går inte att åka till vilket sjukhus som helst.

– Mitt i rusningstrafiken kan det ta flera timmar att ta sig dit. Min uppgift var att lära dem hur de ska göra för att klara sig tills de hunnit fram. Till exempel att stoppa en blödning så att man kan ta sig själv till sjukhus.

Tog med docka

Mattias tog med sig en HLR-docka från Sverige att öva på. En sådan fanns inte att få tag på i Moskva. Han lärde ut det basala i hjärt- och lungräddning. Tidig start av hjärt- och lungräddning kan vara livsavgörande vid hjärtstopp. HLR kan hålla effektiv andning och cirkulation igång under mycket lång tid. Det är därför viktigt att alla lär sig en god teknik och vågar ta initiativ vid exempelvis ett plötsligt hjärtstopp.

– Jag pratade också lite brandskydd. Skolan lyder inte under svensk lag och reglerna skiljer sig åt i de olika länderna, men skolan hade ändå ett ganska bra brandskydd. Lite dåligt skyltat till nödutgångar, men de var rätt bra förberedda. De hade till exempel utrymningsövningar tillsammans med finländska, italienska och japanska skolan som finns i samma byggnad.

Bombhot

– Bombhotsövningar genomfördes regelbundet. Många företagsledare har barn på skolan och de kan utsättas för hot av olika slag, säger Mattias.

Han tycker att uppdraget i Moskva var en intressant upplevelse,

Moskva rymmer både stor rikedom och motsatsen. Det var spännande att se kontrasterna och för mig var det överraskande med så mycket välstånd. Men Moskva skiljer sig från övriga Ryssland på många sätt.

Nummer 7—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 7—2005.