Annons

Du är här

Torrt vatten - Räddare i nöden för datorer

Publicerad9 september 2005  Text Karin Wandrell

Det ser ut som vatten, känns som vatten men blöter inte ner som vatten. Ett nytt släckmedel framtaget av 3M, kallas ofta för torrt vatten vilket är en träffande beskrivning. Det är något nästan magiskt över en vätska där det går att doppa ner ett papper, vifta med det och vips, är det lika torrt igen!

Novec är ett släckmedel speciellt framtaget för att släcka elektronikbränder. Eftersom det saknar ledningsförmåga gör det ingen skada. En brand kräver bränsle, energi och syre för att överleva. Till skillnad från andra släckmedel angriper Novec energin i elden. Den kyler ner till 70 procent och spjälkar molekylerna till 30 procent.

När försäljningen av Halon stoppades på 1990-talet var det svårt att få fram en likvärdig ersättare. De senaste åren har Inert-gaser dominerat marknaden. De bygger på naturgaser men kräver stora inblandningar, mycket flaskor och tjocka rör. De säljs under olika namn som IG55 och Argonit. I dag består 80 procent av marknaden av sådana gasinstallationer. Det finns också andra släckmedel liknande halon. Ännu finns inget förbud mot dessa men det har talats om att införa miljöavgifter. För drygt ett år sedan släppte 3M Novec 1230 som nu används fullt ut.

– Det är allt man har hoppats på som ersättare för halonet. Det har samma släckegenskaper och kräver litet utrymme, säger Maths Waxin, vd för Coromatic som bygger datahallar åt företag.

Systemet består av behållare med Novec 1230 som kopplas till ett rörsystem med munstycken varifrån vätskan sedan sprids i gasform. Fördelarna är många: Det har snabb släckverkan, är ofarligt för människor och miljö och har hög säkerhetsmarginal. Eftersom vätskan inte är ledande skadar den inte elektronik och kretskort utan det går att fortsätta arbeta direkt. Dessutom krävs det bara 5 procents inblandning mot maximalt 10. Eftersom det är en trycklös vätska går den att fylla på på plats. Lokalerna behöver inte trycksäkras eftersom medlet inte kräver mer än 25 bar.

Nummer 6—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2005.