Annons

Du är här

Terrorism på tv

Publicerad9 september 2005  Text Lena Nordlund

Ett terrordåd jämnar riksdagshuset och kringliggande byggnader med marken. Antalet dödsfall räknas i tusental och myndigheternas förlamning är total. Statsministern (Loa Falkman) tillsätter en kommission vars uppgift är att på ett övergripande plan samordna myndigheternas insatser. Så börjar SVT:s nya serie Kommissionen. text Lena Nordlund

Den känns mer aktuell än någonsin. Sommarens bombdåd i London är i färskt minne. Hur skulle det bli om vi i Sverige utsattes för ett stort terrordåd? I serien ställs allt på sin spets. Räddningstjänst, polis och militär ska samarbeta men telekommunikationerna har brutit samman och problem uppstår när det visar sig att alla har olika typer av reservkommunikationssystem som inte fungerar tillsammans.

Till chef för kommissionen utnämns Lena Lagerfelt (Katarina Ewerlöf), före detta justitieminister som nyss flyttat tillbaka till Sverige efter flera års FN-uppdrag utomlands. Hon har egentligen tänkt att lämna politiken men anser att hon behövs i rådande nödläge. Till sin hjälp i »Kommissionen« får hon Grete Ancker (Chatarina Larsson), erfaren och rutinerad politiker, Karim Mahmoudi (Peter Perski), från Rikskriminalen, Sigvard Borg (Helge Skoog), pensionerad polischef med stort kontaktnät inom polisen, Nils Folkesson (Göran Gillinger), pressansvarig, Anne Petersson (Anna Ulrika Ericsson), juridisk expert, samt så småningom Uni Hoffer (Cecilia Häll), känd i antiglobaliseringskretsar.

Stora och svåra frågor

Frågorna som kommissionen ställs inför är stora och svåra, såväl politiska som ekonomiska och humanistiska. Bårhusen är överfulla, kollektivtrafiken står i det närmaste still och trycket från utlandet ställer stora krav på diplomati. Sverige är skakat i sina grundvalar.

»Kommissionen« är en politisk dramaserie i 12 delar om makt och demokrati. Serien är skapad av Anders Lenhoff som står för både idé och manus samt för regi av vissa avsnitt, huvudregissör är Jonas Grimås.

– Vi är väldigt glada att Jonas Grimås ville göra ett gästspel i Sverige och regissera »Kommissionen«, säger projektledare Leif Mohlin. Som bosatt och verksam i Storbritannien har han en inblick i ett samhälle ansatt av terror som man kanske inte har i Sverige.

Serien verkar realistisk – men döm själva. Den 23 augusti gick första avsnittet. Missade du det finns det alla chanser att haka på. Serien går i 12 avsnitt. »Kommissionen« släpps även på dvd. Dagen efter seriestarten i SVT fanns avsnitt 1–4 att köpa i butik. Under hösten kommer även boken »Kommissionen« som har en lite annorlunda vinkling på dramat än vad tittarna får följa i serien.

Hur väl rustat är Sverige?

I BrandSäkert kommer vi under hösten ta upp bombdåden i London och intervjua svenska experter om hur pass bra eller dåligt Sverige är rustat att klara av eventuella terrordåd.

Nummer 6—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2005.