Annons

Du är här

Nytt larm räddar hörselskadade

Publicerad9 september 2005  Text Inger Wiklund

Det svårdefinierade ljudet går att lägga i befintliga högtalarsystem som når även gravt hörselskadade.

Karl Kobusinski fick idén till Vibso Specialsiren efter ett säljbesök hos en medelålders kvinna vars brandvarnares batteri tagit slut.

– Hon hade själv inte hört signalerna och oroade sig nu för att inte heller kunna uppfatta dem om det började brinna. ”Har ni något för mig?” frågade hon Karl som var tvungen att svara nej, berättar Ann-Christin Kobusinski Ehn.

Enligt statistik, gjord 2003, från Hörselskadades Riksförbund (HRF) är drygt 13 procent av den vuxna befolkningen i Sverige hörselskadad varav 550 000 är yrkesverksamma. Eftersom det inte alltid är synligt för andra är det lätt att glömma bort de hörselskadade.

På HRFs huvudkontor i Stockholm har man nu installerat specialsirenen liksom på Grand Elite Hotell i Norrköping och i Svea Hovrätt.

Inget man missar

Specialsirenen har en förmåga att ta sig fram genom dörrar och väggar och nå fram även till gravt hörselskadade, även när hörapparaten är avslagen. Hörselskadade har svårast att uppfatta högfrekventa ljud vilket är vad vanliga sirener ger ifrån sig. Ljudet från specialsirenen däremot är rundstrålande och lågfrekvent, en blandning av frekvenserna av 100, 200, 300 och 500 MHertz.

Enda sättet att producera Vibsoljudet är via högtalare och därför är sirenen ovanligt stor. Den ser riktad ut men röret har inget med riktningen av ljudet att göra utan är den sista resonatorn som blandar ljudet en gång till. Det går bakåt likaväl som åt sidorna.

Vibso har inlett ett samarbete med Lunds tekniska högskola, där man i ett pågående projekt studerar mänskligt beteende i utrymningssituationer.

Både Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Uppsala Akademiska sjukhus, där det finns många långa svårlarmade kulvertar, har visat intresse för sirenen.

Nummer 6—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 6—2005.