Annons

Du är här

Nytt fack för brandmän

Publicerad10 maj 2005  Text Inger Wiklund

En för branschen lika viktig som historisk presskonferens hölls den 10:e mars på Katarina Brandstation. Då tillkännagav brandförman Anders Cederberg tillsammans med företrädare för BRF att han och åtskilliga av brandmännen i Stockholm lämnar Kommunal för Brandmännens Riksförbund.

– Vi har tröttnat på att våra pengar går till dyra reklamkampanjer, som inte visar någon respekt för vårt yrke, säger Anders Cederberg.

BRF erbjuder nu medlemmarna Sveriges billigaste fackavgift; 100 kronor i månaden, utan några procentuella avdrag. En privat försäkring har tagits fram, som det är upp till varje medlem att teckna. BRF har också slutit ett avtal med Alfakassan, vad gäller arbetslöshetsförsäkring, även detta på frivillig basis. Detta ska jämföras med avgiften till Kommunal; 170 kronor i månaden, plus en procent av hela lönen – vilket gäller även semesterersättning och övertid, samt de kollektivt tecknade försäkringarna, som blir dubbla avgifter i äktenskap och samboförhållanden, där båda parterna tillhör Kommunal.

– Om man jobbar mycket övertid en månad, kan fackavgiften bli så hög som mellan sex- och sjuhundra kronor, förklarar Anders Cederberg , som ingår i arbetsgruppen som på ideell basis hjälper till med att informera om det nygamla förbundet. Han fortsätter:

– Vi lovar inte en enda krona mer i lönekuvertet. Inte heller bättre arbetstider. Vad vi erbjuder medlemmarna är en helt opolitisk branschorganisation som sköter sakfrågorna på ett professionellt sätt. Alla i förbundsstyrelsen är brandmän.

BRF kommer att arbeta för att sudda ut gränserna mellan hel- och deltidsanställda medlemmar.

– Istället säger vi sysselsättningsgrad – och vi kommer att driva frågan om lika utbildning för alla brandmän. Det blir lättare ju större vi blir, påpekar Anders Cederberg.

Missriktade – men dyrbara aktioner

Efter Kommunals (misslyckade) strejk 2003 försämrades brandmännens situation; istället för det avtal som var klart, och som skulle ge ett lönepåslag på 3,2 procent det tredje året blev resultatet av strejken ett påslag på bara 2,6 procent.

– Vi undrar hur mycket strejken kostade, och hur mycket av medlen som kom från våra avgifter, morrar Anders Cederberg, och fortsätter:

– Vi har tröttnat på stora Kommunal, och vill ta steget att äntligen skapa en branschorganisation.

Kommunals organisation är inte bara för stor, den domineras också av kvinnor i låglöneyrken. Som (brand)man är det svårt att känna sig hemma där. Det är få – om någon brandman – som uppskattar när Kommunal pryder tunnelbanan och busskurer med affischer i en påkostad reklamkampanj, där en av bilderna föreställer en liten flicka som håller i en vimpel. På den kan läsas det tvetydiga budskapet »Heja Räddningstjänsten«.

– Jag vet inte vad jag ska säga; hur tänker de ?! Vi arbetar till exempel på julafton med att skrapa upp resterna av människor som inte orkar längre från tunnelbanespåren. Men inom Kommunal har man varken kunskap eller förståelse för vad vi gör.

Istället vill man ha positiva budskap i samma stil som Flygvapnets, »Vill Du Bli Brandman«, som gör att alla kan känna sig stolta över yrket.

– Men, inom Kommunal har vår identitet bleknat, klargör Anders Cederberg.

Nummer 4—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 4—2005.