Annons

Du är här

Skönt utomhus utan bränder

Publicerad8 mars 2005  Text Lena Nordlund

Det är tidig påsk i år. En del firar med att tända eldar och ha fyrverkerier. Andra tillbringar gärna ledigheten med att vara ute i skogen, kanske tända en eld och grilla korv. Men dagens friluftskläder är ofta brandfarliga och faran för gräsbränder kan vara här redan i början av mars. Här är lite tips som gör påskledigheten brandsäkrare.

SMHI:s bevakning av gräsbränder startar i mars varje år. Förra årets allra första gräsbrandsvarning utfärdades re-kordtidigt redan tisdagen den 9 mars. I skrivande stund vet vi inte hur vädret i södra Sverige kommer att vara, men även när det gäller gräsbränder bör man vara alert. Trots att det ännu är tidigt på säsongen.

Förra året inträffade det gräsbränder i Skåne redan i slutet av februari. De senaste åren har det torkat upp allt snabbare med allt tidigare debut av varningar.

Förutsättningar för att gräsbränder ska uppträda är att det är torrt i markens ytskikt. Dessutom måste luften vara torr med en relativ luftfuktighet som är under 50 procent. Det torra fjolårsgräset anpassar sig nämligen snabbt till den rådande luftfuktigheten. Så här i inledningen av säsongen är det främst sydsluttningar, exponerade för sol en längre tid, som ligger i farozonen under några eftermiddagstimmar.

Brandrisk i fritidskläder

Eld är en del av den nordiska friluftstraditionen och vårt beteende har inte förändrats i takt med klädernas utveckling. Dricker man termoskaffe är det inga problem med en syntetjacka men det är annorlunda om man grillar korv vid öppen eld. Är man ute i skogen och fyller på en varm eller brinnande spritköksbrännare kan det leda till att rödspritsflaskan exploderar. Har man moderna syntetkläder på sig tar kläderna snabbt eld, samtidigt som de krymper och smälter fast på kroppen. Då drabbas man av svåra brännskador. Många syntetmaterial är lätta att tända och innehåller stora mängder energi. Därför blir brandförloppen i syntetkläder snabba, enligt en artikel på Skyddsnätet.

www.skyddsnatet.nu

kan du se en film där man testat brandsäkerheten hos olika fritidskläder.

Nummer 2—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 2—2005.