Annons

Du är här

Tsunamikatastrofen

Publicerad4 februari 2005  Text Lena Nordlund

Utblick

Vi har alla sett bilderna på tv och i pressen. Vi har lärt oss ett nytt ord: tsunami. Precis som vi lärde oss vad bogvisir är för något efter Estoniaolyckan. Många svenskar dog och saknas eller har skadats i den jordbävning som skedde i Indiska Oceanen den 26 december.

Svenska Brandskyddsföreningens vd Göran Schnell är just nu (20 januari) nere i Thailand för att som insatschef för Räddningsverkets styrka arbeta med att leda den svenska insatsen. I styrkan ingår personal från Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och Röda Korset. Han rapporterar att de arbetar intensivt, sover cirka 4 timmar per natt och att man nu har kommit långt i röjningsarbetet. Kylcontainrar finns på plats och identifieringsarbetet pågår för fullt. Thailändarna arbetar dag och natt för att bygga upp sitt land igen och Göran Schnell vittnar som så många andra om deras oerhörda kraft och vilja att hjälpa turister och andra mitt i denna tragedi.

Bestående

Den svenska insatsstyrkan i Phuketområdet ska krympa. Den allra mest akuta fasen går nu över i mer bestående verksamhet.

– De som kommer ner nu för att hjälpa till ska stanna 4–6 veckor, säger Göran Schnell. Hittills har Räddningsverkets personal i princip gått på tiodagarsschema. Den svenska närvaron i Phuket för Räddningsverket blir dock sammanlagt betydligt längre än 4–6 veckor.

– Den chef som ersätter mig kommer att vara här tre månader, säger Göran Schnell. Och den ersättaren får i sin tur en ersättare – Schnell tror på en närvaro för den svenska gruppen på sex månader.

Krishjälp på plats

Bemanningen i dag, inklusive UD som inte berörs av Schnells planer, är cirka 130. Den bemanningsplan som Räddningsverket nu ska ta ställning till innebär en svensk närvaro på 60–70 personer, inklusive UD-folk. Generalkonsulatet i Phuket är permanent. Det är inget som avvecklas när arbetet efter flodvågskatastrofen är avklarat. Under överskådlig tid kommer det att finnas präst och annan krishjälpspersonal tillgänglig för besökande. Från konsulatets sida räknar man med att svenskar under lång tid kommer att söka sig till Phuketområdet för att se de platser där deras anhöriga dog i flodvågen. I nästa nummer av BrandSäkert rapporterar vi om räddningsarbetet i Thailand och vad man gör i Sverige. Vi kommer att analysera och ta reda på vad vi kan lära oss av denna fruktansvärda händelse.

Nummer 1—2005

Den här artikeln finns med i BrandSäkert № 1—2005.